Hrvat u McDonald'su uočio nešto što ga je zgrozilo: 'Svaki put kad jedem, to mi se dogodi'

Kada je prvi McDonald's u Hrvatskoj otvorio vrata 1996. godine, prizori ispred restorana u Zagrebu podsjećali su na događaj od nacionalnog značaja – redovi su se protezali ulicom, a osjećaj da je "Zapad" stigao u našu svakodnevicu bio je opipljiv. Mek je brzo postao kulturni simbol i gastronomski fenomen, pa nije ni čudo da, gotovo tri desetljeća kasnije, o njemu i dalje raspravljamo sa žarom – i to do najsitnijih detalja.
Jedan od takvih detalja nedavno je potaknuo zanimljivu raspravu na Redditu, kada je korisnik postavio pitanje koje muči mnoge ljubitelje popularnih burgera: zašto salata u McDonald's burgerima uvijek završi izvan peciva?
Misterij salate: "Doslovno izgleda kao da je ubačena u kutiju sa strane"
Reddit korisnik je otvoreno napisao: "Svaki put kad jedem burger u Meku bude hrpa salate van burgera koja nema uopće tragove umaka ili drugih sastojaka. Doslovce izgleda kao da je sastavljen, stavljen u papir, zatim u kutiju u koju je ubačeno još malo salate."
Njegovo pitanje – "Radnici McDonald’sa, kako salata uvijek završi van burgera?" – izazvalo je niz odgovora, uključujući i komentare bivših zaposlenika lanca u Hrvatskoj, koji su otkrili što se događa u pozadini pripreme omiljenih sendviča.
Ovo sugerira da postoji razlika u dosljednosti i kvaliteti između pojedinih lokacija, bilo zbog interne organizacije, iskustva zaposlenika ili načina provedbe standarda koje McDonald’s globalno propisuje.
Radnici McDonaldsa, kako salata uvijek zavrsi van burgera?
byu/Response_Low inaskcroatia
Bivši radnici otkrivaju: pravila slaganja, zabrane dodira i salata koja „bježi“
Jedan korisnik, koji tvrdi da je radio u McDonald'su, pojašnjava da sve kreće od načina pakiranja i procedura koje radnici moraju slijediti.
"Salata završi izvan burgera zbog načina pakiranja samih burgera, gdje radnik ne smije rukama dotaknuti pecivo ni meso, pa recimo dok slaže Big Mac koji ima tri peciva, kad ubaci meso, gornje pecivo stoji na poklopcu od kutije i kutiju samo zatvore, ako razumiješ."
To znači da tijekom zatvaranja kutije, salata se često zalijepi za stijenke ambalaže ili ispadne zbog pomicanja peciva, a kako se ne koristi nikakvo dodatno pritezanje ili prilagođavanje rukama, sadržaj često završi izvan svog mjesta.
Drugi bivši radnik dodaje svoje iskustvo: "Radio sam prek ljeta tamo. Iz nekog razloga kad bi sastavljao Big Mac i netko bi me gledao, nikad nisam stavio dovoljno salate. Ne znam u kojem dijelu pravilnika im piše da treba ići četiri pune šake salate, ali to je norma koju svi prate."
Salata se, čini se, mjeri više "odokativno" nego precizno, a u uvjetima brzine i standardiziranog procesa, količina i položaj salate ponekad jednostavno "izmaknu kontroli".

Kvaliteta varira: nije svaki McDonald's isti?
Treći korisnik Reddita primijetio je zanimljiv detalj koji se može svesti na geografiju i organizaciju pojedinih poslovnica:
"Ja sam primijetio da ovisi u kojem si mekiću… Rado bi da bubneš lokaciju ako možeš, dam se kladit da znam, jer od tri-četiri u koje idem, onaj najbliži je burger plus salata u kutiji, ostali možda malo više, al ni približno… U drugim gradovima isto, još na par je tak, a na nekima nikad, onak, savršeni burgeri uvijek."
Ovo sugerira da postoji razlika u dosljednosti i kvaliteti između pojedinih lokacija, bilo zbog interne organizacije, iskustva zaposlenika ili načina provedbe standarda koje McDonald’s globalno propisuje.