Ljudi misle da je to korov, a naše bake koristile su je svakodnevno: Ova biljčica je eliksir zdravlja

Ako ste ikada tražili zelenu salatu koja neće igrati drugu violinu u vašem obroku, vrijeme je da upoznate kiselicu. Ova biljka s izraženim limunastim, kiselkastim okusom ne samo da donosi svježinu na stol, nego doslovno reže monotoniju tanjura. Kiselica nije suptilni ukras jela – ona je glavni lik kad su u pitanju salate, pestoi i proljetna variva.
Kiselica nije biljka koju ćete kupiti, zaboraviti u hladnjaku pa se nadati da će preživjeti do kraja tjedna. To je biljka koja voli pažnju i svježinu. Najbolja je odmah nakon branja, kad su joj listovi napeti, čvrsti i svijetlozelene boje.
Ako je ipak ne planirate koristiti odmah, postoji način da je nakratko sačuvate. Umotajte je u suhi papirnati ubrus, spremite u hladnjak, ali je prethodno nemojte prati. Vlažnost i toplina brzo će je uništiti, pa je važno držati je na što hladnijem i suhom mjestu. Imajte na umu – već za jedan do dva dana izgubit će svježinu.
Što sve možete pripremiti s kiselicom?
Zaboravite bezlične salate bez duše – kiselica zna kako začiniti stvari. Bilo da je koristite sirovu ili termički obrađenu, ova biljka pruža slojevit okus i posebnu aromu. Evo nekoliko ideja kako iskoristiti njezinu kulinarsku osobnost:
Pesto s pomakom: Umjesto klasičnog bosiljka, koristite kiselicu. Rezultat je svjež, neobičan i pun karaktera – idealan za tjesteninu, prepečeni kruh ili čak kao umak za ribu.
Proljetna variva: Ubacite kiselicu pred kraj kuhanja kako biste jelu dali blagi kiseli obrat koji razbija monotoniju u okusu.
Salate s osobnošću: Mladi listovi kiselice savršeni su za svježe proljetne salate. Dovoljno ih je samo ubaciti među druge sastojke – i pustiti da „pjevaju“ solo.
Prilikom pripreme, nježno operite listove. Mlađi listovi su osjetljiviji, pa ih tretirajte s pažnjom. Peteljke možete slobodno ostaviti – ne smetaju ni u teksturi ni u okusu.

Zdravstvene prednosti i važna upozorenja
Osim što razbuđuje okusne pupoljke, kiselica je prava mala nutricionistička bomba. Bogata je vitaminom C, potiče probavu i zahvaljujući antioksidansima štiti stanice od oksidativnog stresa. Međutim, unatoč brojnim prednostima, važno je znati da kiselica sadrži oksalnu kiselinu, što znači da nije preporučljiva osobama s osjetljivim bubrezima ili sklonošću stvaranju bubrežnih kamenaca.
Također, iako je za ljude prava poslastica, kiselica može biti otrovna za neke životinje. Posebno su osjetljivi psi, mačke i stoka, pa je važno osigurati da ostane isključivo dio ljudske prehrane.
Biljka s karakterom za tanjur s pričom
Kiselica je sve samo ne obična – s njom vaša jela dobivaju ne samo okusnu dubinu, nego i dašak drskosti. Osvježavajuća, svestrana i nutritivno bogata, savršeno se uklapa u proljetnu i ljetnu kuhinju. Ako do sada nije bila dio vašeg repertoara – vrijeme je da je pustite na pozornicu. Ali pazite – jednom kad je probate, teško ćete se vratiti bezličnim zelenim listovima.