Mnogi rade ogromnu pogrešku prilikom čišćenja roštilja: 'To vas može koštati života'

No iza te idile krije se i rizik na koji mnogi ni ne pomisle. Dok svi brinemo o izbjegavanju opeklina i požara, često zanemarimo opasnost koja dolazi s čišćenjem roštilja – i to ne zbog vatre, već zbog jednog malenog, gotovo nevidljivog predmeta: metalne čekinje sa žičane četke.
Roštiljanje donosi puno veselja, ali skriva i zamku koja može završiti ozbiljnim zdravstvenim problemima – metalne dlačice s četki za čišćenje rešetke mogu završiti u hrani. Posebno su opasne stare i istrošene žičane četke čije se sitne čekinje lako otkinu i neprimjetno zalijepe za meso. Kad se progutaju, mogu izazvati ozbiljne ozljede i infekcije.
Procjene govore da svake godine oko 130 ljudi završi na hitnom prijemu upravo zbog gutanja ovih sitnih metalnih niti. U nekim slučajevima one ostaju zaglavljene u grlu, jeziku ili krajnicima, dok u drugim slučajevima prolaze dalje kroz probavni sustav, probijaju crijevnu stijenku i izazivaju upale, pa čak i sepsu.

Budite oprezni
Jedan od takvih slučajeva zabilježen je u Danskoj, gdje je 51-godišnjoj ženi metalna čekinja probila tanko crijevo. Liječnici su je operirali i odstranili oštećeni dio crijeva. Oporavila se, no slučaj jasno upozorava koliko ovakva situacija može biti opasna, piše New York Times.
Zato stručnjaci savjetuju izbjegavanje žičanih četki i korištenje sigurnijih alternativa: zgužvane aluminijske folije, polovica limuna ili luka, plovućca, kamen za čišćenje roštilja ili vlažna krpa na pari. Ako idete u goste, slobodno pitajte domaćina čime održava roštilj – zdravlje ipak nema cijenu.
Turistica zapanjila izjavama o Hrvatskoj: 'Dolazite ovdje na vlastitu odgovornost'
U New Yorku se već razmatra zakonska zabrana žičanih četki od 2026. godine, a možda je vrijeme da i mi promislimo kako čistimo rešetku na kojoj pripremamo hranu za svoje najbliže.