Ljudi su počeli stavljati kamen na lubenicu: Evo što postižu ovim neobičnim potezom

Ovo omiljeno ljetno voće nije samo ukusno i osvježavajuće, već i iznimno zdravo – bogato je vodom, vitaminom C, antioksidansima i likopenom, a pritom ima vrlo malo kalorija. Nije čudo da je lubenica neizostavan gost svake ljetne trpeze, piknika ili izleta na plažu. Osim što gasi žeđ i prija nepcu, lubenica blagotvorno djeluje na srce, kožu i probavu.
Međutim, iza svakog savršeno slatkog i sočnog ploda često stoji iskustvo generacija i mali trikovi koje suvremeni potrošač rijetko primijeti. Jedan od takvih drevnih savjeta dolazi od iskusnih uzgajivača dinja i lubenica, koji već desetljećima koriste neobičnu, ali učinkovitu metodu: stavljanje kamena na vrh lubenice dok još sazrijeva.

Sjajan trik
Iako na prvi pogled djeluje kao jednostavan potez da se plod ne otkotrlja, pravi razlog ima veze s toplinom. Kamen tijekom dana upija sunčevu energiju, a zatim tu pohranjenu toplinu noću polako otpušta natrag u plod. Ovaj proces potiče ravnomjernije i brže dozrijevanje, a vjeruje se i da dodatno pospješuje slatkoću lubenice.
Mislio je da drži list, a onda se pokazalo da je riječ o čudovišnom pauku: Izgleda kao iz SF filma
Osim toga, kamen ima i zaštitnu funkciju – pomaže u smanjenju pucanja kore zbog naglih temperaturnih promjena i može spriječiti ptice da oštete plod. Jednostavna metoda, bez ikakvih modernih pomagala, koja i danas dokazuje snagu tradicionalnog znanja.