Konzumirao je popularnu zdravu namirnicu pa pretrpio opasne posljedice: 'Nitko mi to nije rekao'

Iako se chia sjemenke često spominju kao nutritivno čudo, stručnjaci upozoravaju da njihova nepravilna priprema može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Jedan je slučaj pokazao koliko to može biti opasno – muškarac je završio na hitnom zahvatu nakon što mu se u grlu stvorila masa od neproširenih chia sjemenki.
Chia sjemenke posljednjih su godina postale gotovo nezaobilazan sastojak zdravih recepata. Dodaju se u smoothieje, jogurte, pudinge i razne pekarske proizvode, a privlače zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina, vlakana i proteina.
Osim što pomažu probavi, mogu pridonijeti zdravlju kostiju i zubi te čak poboljšati san zahvaljujući triptofanu koji sadrže.

Treba biti oprezan
Međutim, njihova sposobnost upijanja tekućine istovremeno je i prednost i opasnost. Kada dođu u kontakt s vodom, mogu se povećati i do dvanaest puta u odnosu na svoju masu, pretvarajući se u gustu, gelastu smjesu.
Ako se konzumiraju suhe i odmah nakon toga popije tekućina, u jednjaku se može stvoriti čep koji otežava gutanje i disanje.
Stručnjaci savjetuju da se chia sjemenke uvijek namoče – idealno u vodi, mlijeku ili soku – barem 10 do 15 minuta, a najbolje preko noći. Tako će se proširiti prije konzumacije i eliminirati rizik od gušenja ili začepljenja probavnog trakta. Također preporučuju započeti s manjim količinama, primjerice jednom do dvije žlice dnevno, kako bi se tijelo postupno naviknulo.
Ako vam koža na nozi izgleda ovako, liječnici upozoravaju: 'Može biti znak smrtonosne bolesti'
Poruka je jasna: chia sjemenke i dalje mogu biti dragocjen dio prehrane, ali samo ako ih pripremimo na siguran način.