Mesar kaže da ovu vrstu mesa nikada ne kupujete u mesnici: 'To vam nije pametno ni ekonomično'

Sve više potrošača u trgovinama poseže isključivo za pilećim fileima, batacima ili krilcima – no, prema stručnjacima iz mesne industrije, to je ozbiljna i skupa pogreška. Popularni mesar s TikToka, koji redovito dijeli praktične savjete o pravilnoj kupnji mesa, upozorio je da kupnja cijelog pileta nije samo isplativija, već i kulinarski pametnija odluka. Njegov savjet postao je viralan jer mnogi tek sada shvaćaju koliko zapravo gube birajući samo bijelo meso.
Kupnja cijelog pileta – manji trošak, više jela i veća vrijednost
Sve veći broj kupaca danas bira samo određene dijelove piletine – najčešće bijelo meso, batake ili krilca. Međutim, kako ističe iskusni mesar s popularnog TikTok profila, taj izbor je najskuplji i najmanje isplativ.
„Mnogo je pametnije i ekonomičnije kupiti cijelo pile nego samo bijelo meso, batake ili krilca“, poručuje mesar u jednom od svojih najgledanijih videa, koji je prikupio na tisuće komentara podrške.
Prema njegovim riječima, cijelo pile nudi daleko više kulinarskih mogućnosti. Kada se pravilno podijeli, iz jednog pileta moguće je pripremiti do šest različitih obroka – od pečenih dijelova mesa, preko pilećih leđa i vrata, pa sve do kostiju i nogica. Upravo su ti dijelovi idealni za pripremu domaćih juha, bogatih temeljaca i variva.
@elcarnicerotiktoker Respuesta a @Silviasilvieta espero que ayude a alguien 🤜🏻🤛🏻 #chuletacity #aprendeconjerry #polloentero ♬ sonido original - el carnicero tiktoker
Kosti pune kolagena – ključ hranjivih jela
Mesar posebno naglašava važnost kostiju i dijelova koji se često zanemaruju, poput leđa i vratova. Ti su dijelovi, kako kaže, puni kolagena i idealni za pripremu temeljaca koji nisu samo ukusni, već i iznimno hranjivi.
„Kosti daju dubinu okusu i sadrže vrijedne hranjive tvari koje se gube ako kupujete samo filete“, objašnjava on u videu. Takav pristup, osim što štedi novac, omogućuje i da se iz jednog pileta izvuče maksimalna nutritivna vrijednost.
Bijelo meso – najskuplji, ali i najmanje isplativ izbor
Kupci koji iz praktičnosti biraju samo pileće filete, prema riječima mesara, čine “fatalnu pogrešku”. Osim što je bijelo meso najskuplji pojedinačni komad piletine, njegova upotrebljivost je ograničena.
Mnogi biraju filete jer se brže pripremaju i lakše kombiniraju u jelima, no time propuštaju brojne prednosti koje nudi cijelo pile. Upravo zato stručnjaci sve češće savjetuju da se kupuje cijelo pile – čak i ako kuhate samo za sebe.
Zamrzavanje i planiranje obroka omogućuju da se jedno pile iskoristi za više dana, čime se značajno smanjuje i bacanje hrane.
Kupujte promišljeno: Žurba vodi do pogrešnih odluka
Osim savjeta o isplativosti, mesar je upozorio i na još jednu čestu grešku – kupovinu u žurbi. „Bez obzira na to koliko ste u stisci s vremenom, nikada ne biste smjeli ići u kupovinu pod pritiskom“, kaže.
Dodaje da takve situacije često dovode do impulzivnih odluka: kupci biraju ono što im je poznato i najbrže za pripremu, ne razmišljajući o dugoročnoj vrijednosti i uštedi.
Više koristi, manje otpada – i bogatiji jelovnik
Stručnjaci za prehranu i mesari zajednički poručuju: kupnja cijelog pileta znači više jela, manje otpada i manji trošak. Svaki dio pileta može se iskoristiti – od fileta i bataka za glavno jelo do kostiju za juhu ili temeljac.
Dakle, prije nego što sljedeći put posegnete za pakiranjem pilećih fileta, razmislite dvaput. Možda je upravo cijelo pile najbolja odluka koju možete donijeti za svoj novčanik i svoj stol.