Omiljeno zimsko piće skriva opasne posljedice: Stručnjaci tvrde da užasno utječe na kosti

No iza tog slatkog rituala, upozoravaju stručnjaci, mogla bi se skrivati zdravstvena zamka – osobito za vaše kosti.
Vruća čokolada: zdrava ili štetna?
Vruća čokolada često se doživljava kao bezazlena blagdanska poslastica, a jedan od njezinih glavnih sastojaka – mlijeko – poznat je kao vrijedan izvor kalcija i vitamina D, ključnih nutrijenata za očuvanje zdravlja kostiju. Međutim, ortopedski stručnjaci upozoravaju da stvarna slika nije tako jednostavna.
Prema riječima dr. Pamele Mehte, ortopedske kirurginje i osnivačice klinike Resilience Orthopedics u Kaliforniji, problem ne leži u mlijeku, već u velikim količinama dodanog šećera koji često prati ovaj napitak.
„Prehrana bogata prerađenom hranom, dodanim šećerima i prekomjernim unosom soli može s vremenom oslabiti kosti“, izjavila je dr. Mehta za magazin Parade.
Dodaje kako tradicionalna vruća čokolada doista može pružiti kalcij i proteine iz mlijeka, no te se dobrobiti lako izgube ako je napitak prepun šećera, šlaga i dodatnih preljeva.

Šećer – tihi neprijatelj zdravlja kostiju
Poseban problem, ističu stručnjaci, predstavljaju popularni dodaci poput šlaga, čokoladnih mrvica, sirupa i raznih posipa, koji mogu više nego udvostručiti količinu šećera u ionako slatkom napitku.
Dr. Mehta naglašava da povremena šalica neće učiniti štetu ako je ostatak prehrane uravnotežen, no rizik nastaje kada se takvi napici konzumiraju redovito, u sklopu prehrane bogate šećerom i nezdravim mastima.
Američko udruženje za srce preporučuje da dodani šećeri ne čine više od 6 posto dnevnog kalorijskog unosa. To u praksi znači najviše oko 36 grama šećera dnevno za muškarce (otprilike devet žličica) i 25 grama za žene (šest žličica).

Postoje li zdravije alternative?
Dobra vijest je da se vruće čokolade ne morate u potpunosti odreći. Prema riječima Hannah Anderson, registrirane dijetetičarke, moguće je pripremiti zdraviju verziju koja i dalje zadovoljava želju za toplim zimskim napitkom.
„Za zdraviju varijantu vruće čokolade preporučujem korištenje nezaslađenog kakao praha, obranog mlijeka te male količine meda, javorova sirupa ili nenutritivnih sladila poput stevije ili monk fruita kako bi se unos šećera držao pod kontrolom“, rekla je Anderson za Healthline.
More je odjednom na obalu izbacilo stotine cipela iz davnih vremena: Njihovo porijeklo je jezivo
Osim toga, spominje i novije varijacije koje uključuju funkcionalne mješavine gljiva, koje mogu donijeti dodatne zdravstvene prednosti bez narušavanja okusa.