Ako ste stariji od 40 i još uvijek konzumirate ovu namirnicu, hitno prestanite: Uništava mozak te je pogon za rak
Ruska nutricionistica Zuhra Pavlova tvrdi da se nakon 40. godine jubileja mogu primijetiti posljedice nepažnje prema prehrani u mladosti. Međutim, ovo nije nešto što se ne može riješiti zdravim navikama, koje će pomoći vašem tijelu da izbjegne probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma, kako prenosi citymagazine.rs.
"Zaboravite na čips i gazirane napitke. Raznovrsna prehrana je ključna za održavanje zdravlja cijelog organizma. Da biste to postigli, trebate jesti grašak, grah, leću, slanutak, žitarice i mliječne proizvode", objašnjava Pavlova, dodajući da je važno uvrstiti u svoju prehranu morsku ribu, gljive, grejp, zeleno povrće, heljdu, orahe, brokulu, kao i kurkumu i kim.
Valja paziti
Također, nutricionistica ističe važnost unosu dovoljno vode, jer ona ima ključnu ulogu u funkcioniranju organizma. Osim vode, biljni čajevi su također poželjni u svakodnevnoj prehrani.
Liječnica nas podsjeća na štetu koju brza hrana može izazvati jer, kako objašnjava, prerađena i pržena hrana, posebno meso, uzrokuje upalu jetre, krvnih žila i zglobova, što rezultira problemima s kožom, metabolizmom i debljanjem.
Što se ne smije jesti nakon 40. godine?
Smanjenje unosa šećera je osnova zdravijeg života.
"Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. On ubrzava starenje mozga, odlično je 'gorivo' za maligne stanice. Oštećuje bjelančevine vezivnog tkiva, što dovodi do starenja kože, krvnih žila i unutarnjih organa. Obavezno se morate odreći sokova i peciva. Također, pokušajte smanjiti bijeli kruh, tjesteninu, bijelu rižu i žitarice", pojasnila je Pavlova.