Batler Josipa Broza Tita otkrio strogo čuvanu tajnu: Pogledajte što je radio prije smrti
Nakon Titove smrti, narod je bio u velikoj neizvjesnosti jer nisu znali što ih čeka, pa su mnogi oplakivali svog vođu i strepili za budućnost zemlje. No, nakon što je Tito preminuo, njegov batler je progovorio o tajnama koje su se događale iza kulisa, koje su sve do tada bile skrivene od javnosti.
"Teško je bilo gledati kako ga bolest iscrpljuje. To je bila velika tragedija za sve nas. Ostali smo uz njega do samog kraja. Dozvolili su nam da ga ispratimo kada su ga vozili na patologiju," prisjetio se jednom prilikom posljednjih Titovih trenutaka njegov kuhar i batler, Jožef Oseli, u razgovoru za 24sata. Oseli je bio uz Tita tijekom posljednjih sedam godina njegovog života i brinuo se o njegovoj prehrani sve do kraja. Kaže kako je taj posao dobio sasvim slučajno.
"Radio sam tada u Skupštini Slovenije. Moj šef često je odlazio pomoći u državnu rezidenciju na Brdu kod Kranja, a ja sam išao s njim pomoći u organizaciji prijema. Jednog dana javili su nam da dolazi Tito i trebalo je sve brzo pripremiti. Tadašnji šef predložio je mene i moju suprugu Metku jer je smatrao da ćemo nas dvoje zajedno moći odraditi posao bolje i lakše," otkrio je Jožef.
"Ja sam tada imao 24 godine, a Metka 21. Tito je došao s Brijuna zajedno s Jovankom, a upravitelj Miro Dobrilovič nas je formalno upoznao s njima. Poštovali smo sve ljude iz protokola i sve koji su radili za njega, a posebno su nam bili korisni savjeti koje smo dobivali od Jovanke," opisuje Oseli svoje prve dane uz Tita početkom sedamdesetih.
S vremenom, Oseli se bolje upoznao s Titom i njihov odnos postao je prisniji. "Metka i ja smo s Titom radili od ranog jutra do kasne noći. Znali smo tko dolazi kod njega, koje poklone dobiva, prezentirali smo mu ih, dočekivali sve njegove goste, i završavali bismo kad bi on završio s masažom ili posjetama. Tada bi mu Metka nosila ginseng, kineski čaj koji je i danas vrlo popularan. Doma još uvijek čuvamo jednu kutijicu iz tog vremena," pričao je Oseli.
Oseli je rekao kako Tito nije imao posebnih zahtjeva oko hrane. "Pripremali smo razne vrste mesa, priloge, salate, sve je bilo posluženo na pladnju. Nikad mu nismo stavljali hranu na tanjur. Samo je jednom odbio jesti. Poslužili smo mu puževe, a on je rekao: 'Ne bih ja to jeo.' Jednom prilikom, dok su Jovanka i Tito već bili razdvojeni, Tito je rekao konobaru da pošalje hranu Jovanki. Iako su bili razdvojeni, očigledno je pokazivao pažnju prema njoj," nastavio je Oseli.
"Bilo je to izvan protokola. Tito je bio vrlo pažljiv prema Jovanki, što je bio znak da nije htio potpuno prekinuti s njom, iako su neki političari pritiskali na to," kazao je slovenski kuhar, koji je osobito pazio na Titovu prehranu pred kraj života, kad je bio smješten u bolnici u Ljubljani.
"Išao sam vidjeti gdje bismo mogli pripremati hranu u bolnici, ali kao što znate, u bolnicama se radi hrana masovno, kao na traci. Kuhinja je bila u lošem stanju, godinama ništa nije ulagano. Četiri mjeseca smo vozili hranu s Brda kod Kranja do bolnice. Metka je sve zapisivala - koliko je žlica pojeo za svaki obrok, jer se sve mjerilo u kalorijama. Kada više nije mogao jesti, donijeli su hranu iz NASA-e, posebne konzerve za astronaute. Metka se pobrinula da Titova soba bude uredna i udobna," opisao je Oseli Titove posljednje dane.
Posljedni dani
Jovanka je držala dijetu, dok Tito nije nikada bio na dijeti. "Dva doktora su došla s njom iz Beograda. Ona je čula za dijetu koju je preporučila nizozemska kraljica i htjela ju je isprobati. Tito nije znao ništa o tome. U vrijeme ručka, Metka je poslužila Tita, a ja sam Jovanki donio njena dijetna jela. Tito se čudio i pitao: 'Jovanka, što to jedeš?', a ona mu je rekla: 'To je jedna mala dijetica.' On je odgovorio: 'Znaš li što je potrebno za dijetu? Trebaš karakter!'", ispričao je Oseli.
"Dijetni režim je ubrzo prekinut i doktori su otišli. Tito je samo pazio na prehranu kad je imao problema s jetrom. Liječnici su mu preporučili da smanji viski, pa smo mu točili sok od jabuke i borovnice. Nikad nije vježbao, ali je često plivao, hodao i sunčao se," rekao je Oseli, koji je kuhao i za mnoge poznate Titove goste.
"Za britansku kraljicu Elizabetu II pripremili smo bosanski specijalitet, sarmice u vinovoj lozi s janjetinom na Brijunima. Elizabeth Taylor je uživala u biftecima, dok je Richard Burton volio meso s roštilja i Jack Daniels. Za Gorbačova sam punio mjehure od rakova s paštetom od pastrve. Bio je oduševljen," dodaje Oseli, kojem je Tito bio veliki uzor.
"Tito je uvijek bio optimističan. Prisjetit ću se jedne anegdote s jutarnjom kavom. Planirano je bilo da Tito dočeka Novu godinu na Brdu. Stigle su košare pune mandarina s Brijuna koje su bile namijenjene za vrtiće i škole. Ja sam ujutro pio kavu kada me ađutant Drago Mikelić pozvao da dođem u apartman. Mislio sam da se šali jer je bilo tek šest sati ujutro. Ali kad je ponovo došao, shvatio sam da je stvarno ozbiljan."
"Kad sam došao do Tita, šeće se s rukama iza leđa. Upitao me: 'Jel bila dobra kava?', a ja sam mu rekao da uvijek pijem kavu ujutro i nisam vjerovao da je stvarno ozbiljno da me traži. Tada me odveo na terasu i rekao: 'Vidi koliko tu ima mandarina. Uzmi jednu za sebe i Metku, a jednu za osoblje. Ako ne uzmemo sada, Jovanka će sve podijeliti.'", prisjetio se Jožef Oseli o svojim trenucima s Titom.