Bosanac otišao u mjesto gdje žive najteži ljudi na svijetu: 'Pazite što jedu za doručak i koliko košta'
Prema statističkim podacima, više od 40 posto Amerikanaca smatra se pretilima, a gotovo polovica stanovništva bori se s dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima, visokim krvnim tlakom ili rakom. Ove poražavajuće brojke čine Sjedinjene Države najdebljom razvijenom nacijom svijeta. No, što je uzrok ovom problemu? Robert Dacešin, poznati kreator sadržaja, odlučio je istražiti ovu temu te je posjetio McAllen, grad na jugu Teksasa, koji već sedam godina zaredom nosi titulu najdebljeg grada u SAD-u.
Istraživanje navika stanovnika McAllena
U videu objavljenom na svom YouTube kanalu, Dacešin pruža uvid u prehrambene navike i životni stil ovog grada. Tijekom svog istraživanja, susreo se s Davidom, stanovnikom McAllena koji pati od dijabetesa tipa 2. David je zbog te bolesti izgubio brata i sestru, a danas se aktivno bori za podizanje svijesti o prevenciji dijabetesa.
"Na svakom koraku možete vidjeti restorane brze hrane. Ljudi praktički ne moraju ni izaći iz automobila kako bi se prehranili visokokaloričnom hranom. Porcija burrita za doručak sadrži 1.130 kalorija, što je pola dnevnog unosa, a košta svega 4,29 dolara," objašnjava Dacešin.
Dacešin također ističe kako u trgovinama dominira nezdrava hrana. "Jedan cijeli raf posvećen je čipsu, a proizvodi poput ogromne kutije loptica od sira koštaju samo sedam dolara. Uz to, u trgovinama možete vidjeti kolica za ljude koji su pretili i ne mogu hodati. To je zaista tužno."
Medicina i prehrambene navike
Robert je tijekom boravka razgovarao i s lokalnom medicinskom sestrom koja je potvrdila problem prekomjerne konzumacije brze hrane.
"Brza hrana je jeftina i to privlači ljude. Zdravija, organska hrana je skuplja. Osim toga, mnogi ljudi ne žele ulagati u svoje zdravlje. Poznajem puno osoba koje ne mare hoće li i kada umrijeti. Većina ljudi koje poznajem pati od neke bolesti – problema sa srcem, visokog krvnog tlaka ili dijabetesa," istaknula je.
Cijena jeftine hrane
Uz niske cijene i lakoću dostupnosti, brza hrana postala je dio svakodnevice u McAllenu. "Na hotelskom doručku imate opcije poput sirupa s lješnjacima, zaslađenih sokova, palačinki, bijelog kruha i muffina. Iako postoje i zdraviji izbori poput jaja i kobasica, većina ljudi posegne za slatkim opcijama," dodaje Dacešin.
Medicinska sestra je zaključila kako pretilost i povezane bolesti nisu samo rezultat prehrane, već i nedostatka svijesti i volje za promjenom životnih navika. "Većina ljudi koje poznajem prima inzulin. Dok sam radila u popravnoj ustanovi, bilo je mnogo dijabetičara. To je ozbiljan problem."
Ključ za promjenu
Dacešin u svom videu ne osuđuje, već pokušava naglasiti važnost svjesnog odabira hrane. "Hrana koju unosimo u svoje tijelo presudna je za kvalitetu i trajanje života," poručuje.
Pretilost u SAD-u nije samo osobni, već i društveni problem koji zahtijeva sveobuhvatni pristup, od obrazovanja i prevencije do dostupnosti zdravijih prehrambenih opcija. McAllen, simbol ovog problema, služi kao podsjetnik na potrebu za promjenama – prije nego što cijena zdravlja postane previsoka.