Često ste umorni, a ne znate zašto? Odgovor možda leži u ovoj namirnici koja nam je na meniju veoma često
Mnogo je čimbenika koji mogu izazvati umor – nedovoljan broj sati ili nepravilan san, stres, hormoni, ali i hrana.
Istraživanje objavljeno u magazinu Nutrients prije nekoliko mjeseci potvrdilo je da je procesuirano meso jedan od glavnih krivaca za osjećaj umora nakon konzumacije hrane. U istraživanju je sudjelovalo 20 mladih osoba kojima je pregledavana mikrobiota u crijevima kako bi se ustanovilo koliko utječe na razinu energije, umora te mentalno zdravlje. Istraživači su zaključili da je procesuirano meso jedina namirnica povezana s promjenama u razinama energije, odnosno da rezultira slabijim ili jačim mentalnim umorom.
Iako nije otkrivena jasna poveznica između ove namirnice i razine umora, ograničen unos mesnih prerađevina svakako je pozitivna odluka za zdravlje. Svakodnevna konzumacija velikih količina procesuiranog mesa može utjecati na povećan rizik od bolesti srca, a potencijalno i skratiti život.
Osjećate li umor nakon obroka?
Stanje umora koji osjećamo nakon konzumacije obroka naziva se postprandijalna somnolencija. Postoje brojne teorije o tome što uzrokuje umor nakon obroka, a sve dijele jedan zajednički zaključak – radi se o prirodnom odgovoru organizma koji ne mora biti znak za zabrinjavanje.
Umor ili problem s koncentracijom nakon obroka uobičajena su pojava, a intenzitet ovisi o tome što ste, kada i koliko pojeli. Primjerice, hrana bogata proteinima i ugljikohidratima može uspavati više od ostale hrane. Neka istraživanja govore da se umor nakon obroka javlja jer tijelo proizvodi više serotonina koji utječe na regulaciju raspoloženja i ciklus spavanja. Amino kiselina koja se naziva triptofan, a koja se nalazi u mnogim namirnicama bogatim proteinima, pomaže proizvodnji serotonina. Zbog navedenoga, konzumacija ovakvih jela može uzrokovati osjećaj umora.
Serotonin se nalazi u sljedećim namirnicama: losos, piletina, jaja, špinat, sjemenke, mlijeko, soja, sir.
Namirnice koje sadrže visoki udio ugljikohidrata su: tjestenina, riža, bijeli kruh, mlijeko, šećer, slatkiši i deserti.
Kako spriječiti osjećaj umora nakon obroka? Jedite malo i često, a za međuobroke birajte zdrave alternative poput voća ili orašastih plodova. Osigurajte si dovoljno sati sna noću. Prošećite i upijte malo sunca ako je moguće.