Dobro pazite koliko ćete pojesti! Ovih sedam voćki drastično povećavaju razinu šećera u krvi

Navikli smo jesti voće iz razno raznih razloga, kako zbog vitamina koje sadrže, zbog toga što je ukusno, tako i zbog toga što nam služi kao zamjena za neki obrok, uravnotežava nam prehranu ili pak zbog toga što nas štiti od nekih kroničnih bolesti.
Međutim, kako piše Mirror, liječnici upozoravaju, posebice one s dijabetesom, da nije baš svo voće dobro ako ga se kozumira u većim količinama te da se obrati pozornost na njihov glikemijski indeks.
Glikemijski indeks upotrebljava se za razlikovanje brzo od sporo metaboliziranih ugljikohidrata, odnosno on pokazuje koliko brzo hrana koja sadrži ugljikohidrate utječe na razinu šećera u krvi kada se jede sama.
Kako prenosi Mirror, britanska udruga koja okuplja dijabetičare iz cijelog svijeta pojašnjava kako se hrana s visokim glikemijskim indeksom razgrađuje vrlo brzo, uzrokujući nagli porast razine glukoze u krvi.
Koje voće ima visok GI?
Taj nagli skok šećera u krvi osobito može biti opasan za dijabetičare jer kod njih je sposobnost tijela da kontrolira razinu glukoze u krvi smanjena ili uopće ne postoji.
A u voće s visokim glikemijskim indeksom jesu: banane, naranče, mango, grožđe, grožđice, datulje i kruške.
Hrana s nižim glikemijskim indeksom pak uključuje šljive, bobičasto voće, kivi i grejp.
Ipak, stručnjaci napominju kako treba paziti da se ne padne u zamku jer hrana s visokim glikemijskim indeksom nije uvijek loša i nije sva hrana s niskim glikemijskim indeksom zdrava. Primjerice lubenica ima visoki glikemijski indeks, a čokoladni kolač, zanimljivo, ima niži.
Što se ostale hrane s visokim GI, to su šećeri i slatka hrana, slatka bezalkoholna pića, bijeli kruh, bijela riža i krumpir.