Dobro pazite u buduće! Ovo su najopasniji, pa čak i otrovni, sastojci koji se nalaze u brzoj hrani

Znamo gotovo svi da je brza i jeftina hrana nezdrava. Brojna su istraživanja dokazala da masni, prženi, cjenovno pristupačni obroci koje serviraju brojni lanci restorana sadrže pregršt kalorija, natrija, kolesterola, šećera i ugljikohidrata.
Međutim, svi su ti sastojci dobrom dijelu ljudi još prihvatljivi, bez obzira na to što pretjerana konzumacija takve hrane vodi ka debljanju, srčanim bolestima, dijebetesu, ali isto tako ima i onih sastojaka koji mogu biti vrlo opasni, pa čak i otvorni za vaš organizam. Portal Eat This, Not That izdvojio je neke od sastojaka koji se mogu pronaći u brzoj hrani, a izuzetno su opasni.
Kalijev bromat
Ili katkada nazivan samo bromat. Ovaj aditiv dodaje se u recepte kako bi pojačao teksturu i dizanje brašna. Ponekad se jednostavno naziva bromat, ovaj se aditiv ubacuje u recepte kako bi poboljšao teksturu i dizanje brašna. Neke studije na životinjama otkrile su moguću vezu bromata s kancerogenim tumorima i on je zabranjen u Kanadi, Velikoj Britaniji i Europskoj uniji. No, može ga se pronaći u nekim pecivima za sendviče i tijestu za pizzu kod nekih lanaca brze hrane u SAD-u.
“FDA [Food and Drug Administration] potiče pekare u SAD-u da odluče ne koristiti bromirano brašno, a zakoni u državi Kalifornija zahtijevaju da proizvodi napravljeni s kalijevim bromatom otkrivaju potencijalnu vezu raka na etiketi. Ako tu određenu hranu jedete samo jednom u vrlo dugom vremenu, opasnost je vjerojatno minimalna. Ali ako je to češći dio vaše prehrane, razmislite o alternativi", navodi se u članku Eat Thisa.
Propilen glikol
Riječ je o bezbojnom spoju kojeg se ne može pronaći u prirodi i služi kao sredstvo protiv zgrušavanja. Koristi se u bezalkoholnim pićima, preljevima, začinima, marinadama, pekarskim proizvodima, glazurama i smrznutim mliječnim proizvodima, kako bi se očuvala tekstura i da se vlažna hrana ne bi osušila, a djeluje i kao otapalo za okuse i boje.
“Iako je dokumentirana toksičnost rijetka, postoje potencijalni zdravstveni rizici s visokim unosom hrane koja ga sadrži, osobito kod osoba s problemima s jetrom i bubrezima, zbog načina na koji tijelo obrađuje ovaj spoj”, navodi se u članku.
TBHQ
U raznim jelima lanaca brze hrane nalazi se konzervans tercijarni butilhidrokinon, ili TBHQ, kako bi se spriječilo kvarenje u uljima i mastima.
Dvije studije pokazale su da ovaj sastojak, koji je odobren sa strane FDA-a, može dovesti do zdravstvenih problema. Istraživanje objavljeno u časopisu Food Bioscience navodi da TBHQ može promijeniti pozitivne učinke probiotika. Studija na životinjama objavljena u časopisu Federation of American Society for Experimental Biology otkrila je da ovaj aditiv hrani može oslabiti imunološki odgovor tijela na gripu.