Dobro pogledajte piletinu prije nego što je konzumirate: Ako ima ovaj znak na sebi, postaje pravi tihi ubojica

U vremenu kada se brzina i praktičnost često stavljaju ispred razmišljanja, mnogi potrošači u mesnicama i supermarketima posežu isključivo za pilećim fileom, batacima ili krilcima. No prema upozorenjima stručnjaka iz mesne industrije, upravo je takva kupnja jedna od najskupljih i najmanje isplativih navika. Jedan iskusni mesar, čiji savjeti na TikToku privlače stotine tisuća pregleda, objašnjava zašto je kupnja cijelog pileta daleko pametniji izbor.
Zašto je kupnja samo pilećeg filea ozbiljna pogreška
Stručnjaci iz mesne industrije sve češće upozoravaju da se potrošači nepotrebno ograničavaju kada kupuju samo pojedine dijelove piletine, najčešće bijelo meso. Među njima je i mesar koji na TikToku ima izuzetno popularan profil, na kojem redovito dijeli savjete iz svoje svakodnevne prakse.
Prema njegovim riječima, upravo je kupnja pilećeg bijelog mesa najskuplja opcija, iako se često bira iz navike ili zbog uvjerenja da je praktičnija. Kako ističe, riječ je o izboru koji ne koristi puni potencijal piletine i koji dugoročno najviše opterećuje kućni budžet.

Cijelo pile donosi više obroka i veću uštedu
„Mnogo je pametnije i ekonomičnije da kupite cijelo pile nego samo bijelo meso, batake ili krilca, što ljudi najčešće biraju“, poručuje mesar u jednom od svojih najgledanijih videa na TikToku.
Objašnjava da cijelo pile, kada se pravilno rasiječe i iskoristi, nudi znatno više od nekoliko fileta. Iz jednog pileta moguće je pripremiti i do šest različitih obroka, koristeći meso s različitih dijelova, ali i one komponente koje se često zanemaruju. Pileća leđa, vrat, nogice i kosti, prema njegovim riječima, iznimno su vrijedni u kuhinji jer su idealni za pripremu domaćih juha i bogatih temeljaca.
Posebno naglašava važnost kostiju, koje su, kako kaže, „pune kolagena“ te daju temeljcima ne samo dubok okus, već i dodatnu nutritivnu vrijednost.

Bijelo meso je najskuplje, ali i najmanje iskoristivo
Iako se bijelo meso često doživljava kao najpoželjniji dio piletine, mesar upozorava da je upravo ono najskuplji pojedinačni komad. Takav izbor naziva „fatalnom greškom“, jer osim visoke cijene, njegova upotreba je znatno ograničenija u odnosu na cijelo pile.
Zbog toga sve više mesara i kulinarskih entuzijasta savjetuje potrošače da promijene navike i počnu kupovati cijele piliće. Ta se preporuka ne odnosi samo na veća kućanstva, već i na samce, koji često pogrešno vjeruju da im se kupnja cijelog pileta ne isplati.
Cijelo pile isplativo je i za samce
Suprotno uvriježenom mišljenju, praksa pokazuje da kupnja cijelog pileta može biti idealna i za one koji kuhaju samo za sebe. Uz malo planiranja obroka i korištenje zamrzivača, cijelo pile može se raspodijeliti na više dana ili tjedana, čime se istodobno štedi novac i smanjuje bacanje hrane.
Mesar ističe da je upravo promišljeno planiranje ključ za maksimalno iskorištavanje namirnica koje plaćamo.
Žurba u kupovini vodi do loših odluka
Osim savjeta o ekonomičnosti, ovaj iskusni mesar upozorava i na još jednu čestu pogrešku potrošača, a to je kupovina pod pritiskom vremena. „Bez obzira na to koliko ste u stisci s vremenom, nikad ne biste smjeli ići u kupovinu pod pritiskom“, naglašava.
Prema njegovim riječima, odluke donesene u žurbi često se kasnije pokažu pogrešnima, osobito kada je riječ o kupnji mesa. U takvim situacijama kupci instinktivno biraju poznata i brza rješenja, ne razmišljajući o dugoročnoj isplativosti i mogućnostima koje im stoje na raspolaganju.
Više mesa, manje otpada i niži troškovi
Zaključno, mesari i stručnjaci za prehranu pozivaju potrošače da promijene ustaljene navike i pristupe kupnji piletine informiranije. Kupnja cijelog pileta omogućuje veću raznolikost jela, smanjuje količinu otpada i značajno štedi novac, uz bogatiji i uravnoteženiji jelovnik.
Sljedeći put kada se nađete pred vitrinom s mesom, vrijedi zastati na trenutak i razmisliti prije nego što posegnete isključivo za pilećim fileom. Možda je upravo cijelo pile izbor koji će se najviše isplatiti – i vašem novčaniku i vašoj kuhinji.