Mesar otkrio koje meso nikada ne smijete kupovati u mesnici: Možete pokupiti gadnu infekciju

Piletina se nalazi na jelovniku milijuna kućanstava, ali upravo ta svakodnevna namirnica može postati ozbiljna prijetnja zdravlju ako se pogrešno čuva ili priprema. Stručnjaci upozoravaju da bakterije poput salmonele i kampilobaktera ne opraštaju nepažnju, a posljedice mogu biti teške infekcije probavnog sustava. Postoje jasni znakovi koji otkrivaju je li piletina još sigurna ili ju treba bez razmišljanja baciti – a njihovo prepoznavanje može spriječiti trovanje hranom.
Zašto je piletina rizična namirnica unatoč svojoj popularnosti
Piletina je iznimno cijenjena zbog visokog udjela proteina, lake probavljivosti i jednostavne pripreme, no istodobno je i jedna od najosjetljivijih namirnica. Upravo zbog česte uporabe i brzog kvarenja predstavlja povećan rizik za zdravlje ako se ne skladišti i termički ne obrađuje pravilno. Najveća opasnost leži u bakterijama poput salmonele i kampilobaktera, koje mogu izazvati ozbiljne infekcije probavnog sustava.
Stručnjaci ističu da je pravilno čuvanje, ali i pažljivo prepoznavanje znakova kvarenja, ključno za sigurnu konzumaciju piletine.
@elcarnicerotiktoker Respuesta a @Silviasilvieta espero que ayude a alguien 🤜🏻🤛🏻 #chuletacity #aprendeconjerry #polloentero ♬ sonido original - el carnicero tiktoker
Boja mesa: kada promjena nije opasna, a kada je alarm
Sirova piletina prirodno ima ružičastu boju, no s vremenom može potamnjeti i poprimiti tamnije ružičaste nijanse. Takva promjena boje posljedica je kemijskih reakcija u proteinima mesa i sama po sebi ne znači da je meso pokvareno.
Međutim, ako piletina postane sivkasta ili dobije zelenkasti odsjaj, to je jasan znak da više nije sigurna za konzumaciju. Takve promjene najčešće upućuju na razvoj bakterija i početak procesa kvarenja, zbog čega se meso mora odmah baciti.
Miris i tekstura otkrivaju više nego što mislite
Miris je jedan od najpouzdanijih pokazatelja svježine mesa. Ako piletina ima kiselkast miris ili podsjeća na sumpor, riječ je o sigurnom znaku kvarenja. U takvim slučajevima ni kuhanje neće ukloniti opasne bakterije, pa se meso ne smije koristiti.
Na dodir, svježa piletina trebala bi biti čvrsta, blago vlažna, glatka i sjajna. Ako je površina mesa ljigava, a taj osjećaj ne nestaje ni nakon ispiranja i brisanja papirnatim ubrusom, to ukazuje na bakterijski rast na površini mesa i jasan je znak da piletina više nije svježa.

Sumnjate u kuhanu piletinu? Oprez je jedina ispravna odluka
Ako postoji sumnja u ispravnost već pripremljene piletine, stručnjaci savjetuju krajnji oprez. Preporučuje se zagriz malog komadića bez gutanja. Ako okus djeluje kiselkasto, neobično ili „pokvareno“, zalogaj treba odmah ispljunuti i ostatak jela baciti. U takvim situacijama uvijek je sigurnije odustati nego riskirati ozbiljno trovanje hranom.
Simptomi trovanja hranom mogu biti vrlo ozbiljni
Trovanje hranom najčešće se javlja unutar jednog do 36 sati nakon konzumacije kontaminirane hrane. Tipični simptomi uključuju mučninu, povraćanje, proljev, bolove u trbuhu, glavobolju i izražen osjećaj slabosti. U većini slučajeva tegobe traju od jednog do sedam dana.
Posebno su ugrožene rizične skupine, među kojima su djeca, starije osobe, trudnice te osobe s oslabljenim imunitetom, uključujući oboljele od dijabetesa, bolesti bubrega i jetre, autoimunih bolesti i HIV-a.
Kampilobakter: zašto pranje piletine može biti opasno
Jedna od najčešćih i najopasnijih pogrešaka u kuhinji je pranje sirove piletine pod mlazom vode. Time se bakterije kapljicama šire po kuhinji, radnim površinama i posuđu, što značajno povećava rizik od infekcije kampilobakterom.
Teži oblici kampilobakterioze mogu uzrokovati bolove u mišićima, vrtoglavicu, glavobolju, povraćanje, grčeve, visoku temperaturu, proljev, snažnu iscrpljenost, pa čak i delirij.
Salmonela: opasnost koja vreba iz hladnjaka
Salmonela je još jedna iznimno opasna bakterija koja se često povezuje s kontaminiranom piletinom. Prvi simptomi infekcije, poput visoke temperature, proljeva i grčeva u trbuhu, obično se javljaju pet do šest sati nakon konzumacije, a mogu potrajati i do sedam dana.

Koliko dugo piletina smije stajati u hladnjaku
Prema smjernicama temeljenim na istraživanjima iz Sjedinjenih Američkih Država, sirova piletina ne bi smjela biti pohranjena u hladnjaku dulje od 24 do 48 sati, a isto vrijedi i za ostalu sirovu perad. Termički obrađena piletina može se sigurno čuvati tri do četiri dana.
Idealna temperatura hladnjaka trebala bi iznositi oko 4 stupnja Celzija kako bi se usporio rast bakterija. Također je važno sirovu piletinu držati u hermetički zatvorenim posudama kako bi se spriječilo curenje sokova i kontaminacija ostalih namirnica.
Kada ste u dilemi, odgovor je uvijek isti
Ako piletina izgleda sumnjivo, neugodno miriše ili ima neobičnu teksturu, najbolja i najsigurnija odluka je odmah je baciti. Prevencija je ključna u borbi protiv trovanja hranom, a pažljivo promatranje znakova kvarenja može zaštititi zdravlje, pa čak i spasiti život.
Sigurnost hrane započinje u vlastitoj kuhinji. Pažnja pri kupnji, pravilno skladištenje i odgovorna priprema piletine presudni su jer bakterije koje ne vidimo ne opraštaju pogreške.