Eksperti upozoravaju: 'Nikada ne konzumirajte ovu namirnicu uz kavu, može biti jako opasna'

Kava je jedan od najomiljenijih napitaka diljem svijeta – zbog svoje bogate arome, ritualnog značaja i sposobnosti da nas razbudi i razbistri misli. No, iako donosi brojne zdravstvene prednosti, njezini učinci mogu biti narušeni ako je pijemo uz određene vrste hrane.
Prema savjetima stručnjaka, postoji nekoliko namirnica koje bi trebalo izbjegavati u kombinaciji s kavom, kako bismo zadržali maksimalnu dobrobit koju kofein pruža našem tijelu – a izbjegli probavne smetnje ili smanjenje apsorpcije ključnih nutrijenata.
1. Agrumi: Kisela kombinacija koja šteti želucu
Iako su citrusi poput naranče, limuna i grejpa bogati vitaminima, njihova kombinacija s kavom nije poželjna. I kava i agrumi prirodno su kiseli, a zajednički unos može dodatno iritirati želučanu sluznicu, posebice kod osoba sklonih refluksu, žgaravici i mučnini.
Stručnjaci upozoravaju da kava ima pH vrijednost između 4,85 i 5,13, a dodavanje citrusa – bilo u obliku soka ili voća uz kavu – samo pojačava taj kiseli učinak. Najbolji savjet je: konzumirajte ih odvojeno.
2. Crveno meso: Kava ometa apsorpciju željeza
Iako je crveno meso izvrstan izvor željeza, kofein iz kave može ometati njegovu apsorpciju u probavnom sustavu. Istraživanja su pokazala da tri ili više šalica kave dnevno mogu smanjiti razinu željeza u organizmu, što dugoročno može utjecati na zdravlje krvi i imunološki sustav.
Stoga se preporučuje da crveno meso konzumirate odvojeno od kave, idealno s vremenskim razmakom od nekoliko sati, kako bi tijelo moglo učinkovito iskoristiti unesene nutrijente.

3. Mlijeko: Kava smanjuje apsorpciju kalcija
Mnogi uživaju u klasičnoj kombinaciji kave i mlijeka, no vrijedi znati da kofein može smanjiti apsorpciju kalcija, minerala ključnog za zdravlje kostiju. Iako umjereno dodavanje mlijeka u kavu nije štetno, učestala konzumacija većih količina kave s mlijekom može dugoročno dovesti do povećanog rizika od bubrežnih kamenaca i problema s kostima.
Rješenje nije izbaciti mlijeko iz prehrane, već umjerenost – kao i razmak između obroka bogatih kalcijem i kave.
4. Pržena hrana: Opasna kombinacija za srce
Zasićene masti iz pržene hrane već su same po sebi rizične za kardiovaskularno zdravlje. Kada se tome pridoda kava, koja prema nekim istraživanjima može povisiti razinu LDL kolesterola, ta kombinacija postaje dodatno opasna.
Zato stručnjaci savjetuju da se kava ne kombinira s prženom hranom, osobito kod osoba koje imaju povišen kolesterol ili rizik od bolesti srca.

5. Hrana bogata natrijem: Dvostruki udarac krvnom tlaku
Kava može povisiti krvni tlak, posebice kod osjetljivih osoba ili onih koji konzumiraju velike količine. Kada se uz nju konzumira hrana bogata natrijem (solju) – poput prerađenih proizvoda ili grickalica – taj učinak može biti još izraženiji.
U svrhu očuvanja zdrave razine krvnog tlaka, stručnjaci preporučuju da se kava i slani obroci konzumiraju odvojeno, ili da se ograniči unos jedne od tih komponenti.
Ugledni doktor otkrio recept za najbolju i najukusniju kavu: 'Samo stavite ovaj sitan dodatak'
Što kaže struka?
Najbolje vrijeme za konzumaciju kave je ujutro ili u ranijim popodnevnim satima, kada tijelo najviše koristi njezinu stimulativnu moć. Preporučuje se da između kave i obroka prođe nekoliko sati, kako bi organizam mogao optimalno apsorbirati hranjive tvari poput kalcija, željeza i cinka.