Gotovo nitko ne zna čemu zapravo služi ladica u frižideru: Svi misle da je za povrće, ali uopće nije tako

Mnogi vjeruju da je dovoljno namirnice jednostavno spremiti u hladnjak kako bi ostale svježe, no stručnjaci upozoravaju da upravo pogrešna upotreba donje ladice, takozvanog crisper drawera, često skraćuje njihov vijek trajanja. Ta ladica nije običan pretinac, već prostor posebno dizajniran za regulaciju vlage, a kada se koristi ispravno, može znatno produžiti svježinu povrća, voća, ali i nekih drugih namirnica.
Naizgled jednostavan zadatak, poput spremanja hrane u hladnjak, skriva niz zamki. Donja ladica osmišljena je kako bi održavala optimalne uvjete za određene vrste hrane, no ključna je razlika u tome što ne odgovara svim namirnicama isti stupanj vlage. Upravo nepoznavanje te razlike dovodi do bržeg kvarenja hrane.
Zašto povrće traži više vlage
Lisnato povrće poput salate, špinata i svježih začinskih biljaka najbolje uspijeva u okruženju s višom vlagom. Isto vrijedi i za mrkvu, krastavce te paprike, koje u suhim uvjetima brzo gube čvrstoću, postaju mekane i bezukusne. U ladici s višom vlagom ove namirnice zadržavaju sočnost i hrskavost znatno dulje nego na otvorenim policama hladnjaka.
Voće i problem etilena
Za razliku od povrća, određene vrste voća ne podnose visoku vlagu. Jabuke, kruške i drugo voće koje prirodno ispušta etilen, plin koji ubrzava sazrijevanje, u vlažnim uvjetima brže se kvare i počinju trunuti. Zbog toga ih je preporučljivo držati u režimu niže vlage, kako bi se usporio proces propadanja i produljila njihova svježina.

Neočekivana uloga ladice za meso i jaja
Iako se donja ladica najčešće povezuje isključivo s voćem i povrćem, stručnjaci ističu da u određenim situacijama može biti prikladna i za čuvanje mesa ili ribe. Razlog je stabilnija temperatura u tom dijelu hladnjaka. Isto vrijedi i za jaja, koja su sigurnija u ladici nego na vratima hladnjaka, gdje se temperatura stalno mijenja zbog čestog otvaranja.
Kako izvući maksimum iz donje ladice
Da bi crisper drawer doista ispunio svoju svrhu, važno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila. Ladicu ne treba puniti do vrha, jer je optimalno da bude popunjena tek do jedne trećine ili polovice kako bi zrak mogao slobodno cirkulirati. Vlažnost je potrebno prilagoditi vrsti namirnica, pa lisnato povrće treba držati u vlažnijem režimu, dok je za voće bolja suša. Također, redovito čišćenje ima veliku ulogu jer se ladica preporučuje prati svakih nekoliko tjedana toplom vodom i octom, koji djeluje kao prirodni dezinficijens i uklanja neugodne mirise.
Mali detalj koji smanjuje bacanje hrane
Donja ladica hladnjaka nije tek dodatni prostor za skladištenje, već sofisticiran sustav za očuvanje hrane. Kada se pravilno koristi i kada se razumije uloga vlage i temperature, namirnice mogu trajati znatno dulje. Time se ne samo čuva njihova kvaliteta, nego se i smanjuje nepotrebno bacanje hrane, što je korist i za kućni budžet i za okoliš.