Gotovo nitko ne zna koje je bilo omiljeno Titovo jelo: Hrvatima je na tanjuru vrlo često
Jeste li znali da je đuveč bio jedno od omiljenih jela Josipa Broza Tita? Ako želite okusiti tradicionalni recept koji je oduševljavao i povijesne ličnosti, isprobajte recept za đuveč i prepustite se bogatstvu okusa koje nudi ovo klasično jelo.
Sastojci:
3 glavice crnog luka
3 češnja češnjaka
Komad mladog luka
300 g crvene paprike
300 g zelene paprike
5 krumpira
500 g mladog paradajza
4-5 mrkvi
2-3 patlidžana
500 g telećih odrezaka
500 g pasiranog paradajza
150 g riže
70 ml ulja
Sol, biber, mljevena paprika i ljuta tucana paprika po ukusu
Priprema Duveča
Pripremite povrće: Nasjeckajte crni luk, češnjak, krumpir i papriku, te ih stavite u jednu zdjelu. Rajčicu, teleće odreske i patlidžan narežite i stavite u posebne zdjelice.
Kuhanje: U većoj tavi zagrijte ulje i popržite nasjeckani luk i češnjak. Dodajte teleće odreske i rajčice te pržite pet minuta. Zatim ubacite crvenu i zelenu papriku, kao i pasiranu rajčicu. Nakon deset minuta dodajte krumpir.
Rijetki znaju za Bermudski trokut u Jadranskom moru: Tamo su nestajali brodovi i avioni
Dodajte ostatak povrća: Nakon još deset minuta, u lonac dodajte mladi luk, mrkvu i patlidžan. Sve dobro promiješajte i kuhajte oko pola sata na laganoj vatri. Začinite po želji sa solju, biberom i mljevenom paprikom, te kuhajte još desetak minuta.
Završno pečenje: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Premjestite đuveč u vatrostalnu posudu i pecite oko pola sata dok se sve ne lijepo ispeče i razvije bogat okus.