Hrana koju Hrvati jedu svaki dan povezuje se s čak 12 teških bolesti: Objavljeno alarmantno upozorenje svima

Ultra-prerađena hrana postala je svakodnevica, a mnogi je konzumiraju zbog niske cijene, praktičnosti i okusa. No nova opsežna studija objavljena u prestižnom medicinskom časopisu The Lancet otkriva snažnu povezanost između takvih namirnica i dvanaest ozbiljnih bolesti. Znanstvenici upozoravaju da globalni prehrambeni trendovi idu u pogrešnom smjeru te da bi posljedice mogle biti dramatične za javno zdravlje.
Ultra-prerađena hrana u porastu širom svijeta
Studija je dio trodijelnog serijala u časopisu The Lancet, a zaključuje da se potrošnja ultra-prerađene hrane (UPF – ultra-processed foods) ubrzano povećava diljem svijeta. Pojam UPF obuhvaća vrlo širok spektar proizvoda – od unaprijed pakiranih jela i konzerviranih juha, variva i čipsa, do gaziranih napitaka i brojnih industrijski proizvedenih prehrambenih artikala.
Ljudi najčešće posežu za njima zbog praktičnosti – dovoljno je zagrijati obrok u mikrovalnoj nakon napornog dana – no nova znanstvena analiza ukazuje da je ta jednostavnost praćena značajnim zdravstvenim rizicima.

Što kaže vodeći autor studije?
Glavni autor rada, profesor Carlos A. Monteiro, stručnjak za nutricionizam i javno zdravstvo na Školi javnog zdravlja Sveučilišta u São Paulu, upozorava da je prehrana modernog čovjeka u radikalnoj promjeni.
U službenom priopćenju istaknuo je:
“Rastuća konzumacija ultra-prerađene hrane mijenja prehranu diljem svijeta, istiskujući svježe i minimalno obrađene namirnice. Ovu promjenu potiču snažne globalne korporacije koje ostvaruju golemi profit promovirajući ultra-prerađene proizvode, uz snažan marketing i politički pritisak koji onemogućuje učinkovite javnozdravstvene politike.”

Poziv na hitne političke mjere
Profesorica Camila Corvalan sa Sveučilišta u Čileu upozorava da su potrebne brze i odlučne državne mjere kako bi se smanjio negativan utjecaj ultra-prerađene hrane.
Istaknula je: “Suočavanje s ovim izazovom zahtijeva da vlade poduzmu hrabre, koordinirane korake – od uvođenja oznaka upozorenja na ambalažu, do ograničavanja marketinga i oporezivanja ovih proizvoda, kako bi se osigurala veća dostupnost pristupačne i nutritivno bogate hrane.”
Rizici su veliki: 12 bolesti povezanih s ultra-prerađenom hranom
Znanstvena analiza u The Lancetu pokazala je povezanost UPF-a s povećanim rizikom od čak 12 ozbiljnih zdravstvenih stanja, među kojima su:
abdominalna pretilost
ukupna smrtnost
kardiovaskularne bolesti
kronična bubrežna bolest
cerebrovaskularne bolesti
koronarna bolest srca
Crohnova bolest
depresija
visoki krvni tlak (hipertenzija)
visoka razina kolesterola (dislipidemija)
prekomjerna tjelesna težina i pretilost
dijabetes tipa 2

Što ljudi mogu učiniti već danas?
Znanstvenici upozoravaju da bi se potrošači trebali truditi ograničiti unos ultra-prerađene hrane kad god je moguće. Ako postoji zabrinutost zbog utjecaja prehrambenih navika na zdravlje, stručnjaci savjetuju da se potraži pomoć registriranog dijetetičara ili medicinskog profesionalca.
Iako su jeftine, brze i privlačne, ultra-prerađene namirnice nose ozbiljne zdravstvene posljedice koje više nije moguće ignorirati. Novo istraživanje u The Lancetu jasno poručuje: vrijeme je da promijenimo prehrambene navike i vratimo se svježoj, minimalno obrađenoj hrani prije nego što posljedice postanu još teže.