Jagode nisu bobičasto voće, ali ovo voće i povrće je!

Dok se povrće definira kao biljka koja se uzgaja s namjenom da bude prehrambeni proizvod, botaničko viđenje voća specifičnije je. To je zreo i zadebljan jajnik, ili više njih, biljke koja nosi sjeme, uključujući njezine pomoćne dijelove poput mesnatih slojeva tkiva ili takozvane pulpe.
Dakle, mnoge namirnice koje sa sigurnošću svrstavamo pod voće, poput rabarbare čije su peteljke jestive, uopće nisu voće. Također, neko od našeg omiljenog povrća zapravo odgovara definiciji voća, primjerice rajčica, paprika, tikvica, grašak, maslina, bundeva i krastavci!
Jagodica nije bobica?
Kao potkategorija voća, bobičasto voće priča je za sebe. Bobica je plod koji ne puca na pola sazrijevanjem te je dobivena iz jednog jajnika i cijela joj je stijenka mesnata. Iako je to popularno mišljenje, nisu sve bobice sitne i slatke.
Botaničari jagodu nazivaju lažnim plodom. Jagoda je zapravo višestruko voće; sastoji se od mnogo sitnih pojedinačnih plodova koji se nalaze u njezinoj mesnatoj stijenci. Bijele ili smećkaste mrlje, koje se obično smatraju sjemenkama, pravi su plodovi, a svaku od njih okružuje još jedno sićušno sjeme.
Malina i kupina zbog svoje građe također ne spadaju pod bobičasto voće.
Ali zato banana, avokado i patlidžan jesu!
Iznenađujuće, patlidžani, rajčice i avokado botanički su klasificirani kao bobičasto voće.
Prave bobice jednostavni su plodovi koji nastaju iz jednog cvijeta s jednim jajnikom i obično imaju nekoliko sjemenki. U ovu skupinu također spadaju i šipak, kivi, ali i banana čije su sjemenke toliko sitne da zaboravimo da postoje.
Strawberry, raspberry i blackberry nisu berries. Tko bi rekao?