Jaja mogu biti izuzetno opasna ako ih se konzumira previše: Pogledajte što vam mogu napraviti
Dok su nekad smatrana savršenom hranom, s vremenom su postala predmetom zabrinutosti zbog moguće veze sa srčanim bolestima. Iako znanost sada sugerira da su jaja zapravo korisna hrana, i dalje se raspravlja o tome koliko ih je sigurno konzumirati.
Jaja su minimalno prerađena hrana bogata nutrijentima poput mononezasićenih masti, kolina, luteina i zeaksantina. Ti nutrijenti, zajedno s niskim udjelom šećera i natrija, čine jaja zdravom opcijom. Studije čak sugeriraju da ljudi koji redovito jedu jaja često imaju uravnoteženu prehranu s važnim nutrijentima poput vlakana, vitamina i minerala.
Koliko jaja je previše?
Međutim, ljudi s rizikom od srčanih bolesti ili dijabetesa mogli bi trebati ograničiti unos jaja. Prema Američkoj udruzi za srce, preporučuje se ograničiti unos na jedno jaje dnevno. Ako preferirate veće porcije, možete razmotriti ukupni tjedni unos umjesto dnevne konzumacije, piše Eat This, Not That!.
Koliko je jaja "previše" može varirati ovisno o pojedincu. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom, posebno ako imate zdravstvene probleme poput srčanih bolesti ili dijabetesa.
Iako su jaja hranjivi izbor, prekomjerni unos može imati negativne učinke. Može doći do povećanja kolesterola, povećanja rizika od srčanih bolesti, debljanja, povećanja rizika od dijabetesa te poticanja konzumacije nezdrave hrane ako se jaja pripremaju s visoko masnim ili visoko kaloričnim dodacima. Stoga je važno jesti jaja umjereno i kombinirati ih s drugim zdravim namirnicama kako bi se izbjegli negativni učinci.