Kardiolozi otkrili koju hranu nikada ne konzumiraju: Ovih pet namirnica bi se svatko trebao kloniti
Bobardiraju nas sa svih strana time što je zdravo za jesti, a što nezdravo, no kada vrhunski kardiolozi kažu koje bismo namirnice trebali izbjegavati to je onda druga priča.
Premda vam od konzumacije ovih pet namirnica neće biti ništa ako ih povremeno pojedete, kardiolozi savjetuju da ih ipak ne kupujete jer su vrlo štetne.
Jetrica
Dr Eleanor Levin, kardiolog sa Univerziteta Stanford, kaže da nikada ne jede jetru. "Jetrica su crveno meso s izuzetno visokim sadržajem masti. Uglavnom, izbjegavam crveno meso jer ima mnogo zasićenih masti i transmasti, a osim što su loše za srce, zasićene masti mogu izazvati osteoporozu. Jetrice su posebno loše jer su organ koji filtrira toksine, tako da svi toksini obično samo stoje tamo", izjavio je.
Margarin
U biti to je lažni putar i također nije baš najzdraviji. "Margarin se u teoriji čini sjajnom idejom, ali se ispostavilo da je loš kao puter", rekao je dr. Harmony Reynold, kardiolog u NYU Langone Health.
Kobasice
Kardiologinja iz Mineapolisa Elizabeth Klodas tvrdi da kobasice izbjegava pod svaku cijenu. "One su bogate natrijem koji povišava tlak i bogat izvor su zasićenih masti, koje podižu očitavanje kolesterola", rekla je.
Klodas je napomenula da je prerađeno meso, uključujući kobasice, šunku i slaninu, označeno kao kancerogeno i prema WHO-u.
Šunka
Dr. James Udelson, šef kardiologije u medicinskom centru Tufts tvrdi da šunka nikako nije dobra za srce.
"Važno je napomenuti da je ključ zdravlja srca u ishrani slijediti preporučenu ishranu u mediteranskom stilu, koja je bogata povrćem, cjelovitim žitaricama, ribom i nekim posnim mesom, orašastim plodovima i mahunarkama", naglašava.
Krafne
Krafne se prže u ulju i sadrže transmasti, te su vrlo teške za srce, tvrdi to dr. Jayne Morgan iz Atalante.
"Transmasti podižu nivo kolesterola i šećera u krvi, doprinoseći dijabetesu tipa 2, srčanim bolestima i moždanom udaru", tvrdi Morgan.