Kilogram suhe kore voća koju Hrvati bacaju u smeće prodaje za 17 000 eura

Na prvi pogled, Xinhui, naselje u kineskom gradu Jiangmenu u južnoj pokrajini Guangdong, izgleda sasvim obično. No, ako ga posjetite u jesen ili zimu, dočekat će vas poseban prizor – ulice prepune sušenih kora mandarina i zrak ispunjen njihovim slatkim mirisom.
Za lokalno stanovništvo, taj miris ne znači samo sezonu berbe, nego i miris bogatstva. U lokalnom kantonskom dijalektu riječ za mandarinu izgovara se isto kao i riječ za „zlato“ – gam. I doista, kore mandarina iz Xinhuija ponekad vrijede više nego plemeniti metal.
Tajna vrijednosti: tlo, voda i strpljenje
Kore iz Xinhuija cijenjene su diljem Kine zbog posebnog sastava tla i vode, koji ovo područje čini idealnim za uzgoj mandarina. Smatraju se riznicom mikronutrijenata, a proces njihova sušenja prava je umjetnost.
Kore se suše na suncu svake jeseni i zime, i to najmanje tri godine. Postoji više vrsta, ovisno o stupnju zrelosti ploda:
zelene kore – mandarine ubrane prije sazrijevanja,
svijetle i crvene kore – ubrane u studenom,
velike crvene kore – potpuno zrele oko prosinca,
zimske kore – ubrane nakon zime, s većim udjelom šećera.
Od carske palače do moderne medicine
Kore mandarina chenpi imaju dugu povijest. Prema predaji, služile su se u jelima careva i carica u Zabranjenom gradu, bivšoj palači kineskih dinastija Ming (1368.–1644.) i Qing (1644.–1911.).
Danas se koriste u južnoj kineskoj kuhinji, ali i u tradicionalnoj kineskoj medicini. Smatra se da pomažu zdravlju slezene, probavnog i dišnog sustava, a zahvaljujući bogatstvu antioksidansa i flavonoida, doprinose i regulaciji krvnog tlaka.
Popularna su i pića i slatkiši napravljeni od sušenih kora mandarina, koji su s vremenom postali dio svakodnevice diljem Kine.

Chenpi – „vino među mandarinama“
Kao što vino s godinama postaje bolje, tako i chenpi dobiva na vrijednosti što je stariji. Što je dulje sušen i pažljivije čuvan, to postiže veću cijenu.
Primjerice, kilogram sušenih kora mandarina iz 1968. godine prodan je na aukciji u Hong Kongu za 9.320 eura, a vrijednost industrije chenpija prošle je godine procijenjena na 2,94 milijarde eura.
Liječnici su ostali bez riječi kada je došla u bolnicu: Popularno piće uništilo joj je jetru
Danas, 500 grama pedeset godina starih kora može doseći cijenu od 8.875 eura – iznos koji bi mnogi rado dali za bocu rijetkog vina, ali ne i za – kore mandarine.