Koliko je potrebno za probavljanje pojedine hrane?

Možda je za vas jedan od takvih misterija pitanje koliko je tijelu potrebno da probavi određenu hranu.
Prema portalu Bright Side hranu možemo podijeliti na onu koja se probavlja brzo i onu koja se probavlja sporo. Ako konzumirate puno hrane koja se brzo probavlja možete primijetiti da jedete puno više nego što biste zapravo trebali. To se događa zato što vam ovakva hrana daje brzo povećanje energije, odnosno razina glukoze u vašem tijelu naglo poraste.
Hrana koja se sporo probavlja postupno podiže vašu razinu šećera u krvi što vam daje više ujednačene energije protokom vremena. Ipak, ako jedete samo hranu koja se sporo probavlja, to može biti vrlo zahtjevan posao za vaš organizam.
Stručnjaci sugeriraju da se u jednom obroku ne miješa hrana koja se probavlja brzo i onu koja se probavlja sporo. Također, ne preporučuju jesti hranu koja se probavlja sporo prebrzo nakon što se pojeli brzo probavljivu hranu jerprobava još uvijek nije odradila sve što je trebala te biste tako nepotrebno opteretili svoj želudac.
Najbolje vrijeme za probavljanje hrane je ručak kada je vaš probavni sustav najaktivniji. Obroci za doručak i večeru trebaju biti jednostavniji i po mogućnosti s proizvodima koji se brzo probavljaju, kako biste dobili energiju ubrzo nakon doručka i pustili trbuh da se odmori tijekom noći.
Koliko je vremena potrebno pojedinim namirnicama za dospijevanje do crijeva?
Voda: odmah
Voćni i povrtni sokovi: 15-20 minuta
Sirovo povrće: 30-40 minuta
Kuhano povrće: 40 minuta
Riba: 45-60 minuta
Salata s uljem: 60 minuta
Povrće koje sadržava škrob: 1.5-2 sata
Žitarice (npr. riža): 2 sata
Mliječni proizvodi: 2 sata
Orašasti plodovi: 3 sata
Piletina: 1.5-2 sata
Govedina: 3 sata
Janjetina: 4 sata
Svinjetina: 5 sati