Kreće sezona najopasnijeg voća: Hrvati ga obožavaju, a stručnjaci upozoravaju na oprez

Nije svatko u mogućnosti imati vlastiti vrt, a kupovina isključivo organske hrane uglavnom nije realna opcija za većinu ljudi. Iako je voće sinonim za zdravlje, neke vrste zapravo dolaze s poprilično toksičnim repom.
Kemija na koži: što zapravo jedemo?
Organizacija za zaštitu okoliša Environmental Working Group (EWG) već više od dva desetljeća svake godine objavljuje "Prljavu dvanaestoricu" – popis namirnica koje najčešće sadrže tragove pesticida. Najnoviji podaci donose zabrinjavajući broj: tri od četiri uzorka uobičajenog svježeg voća i povrća sadržavala su ostatke pesticida. Kod proizvoda s ovog neslavnog popisa, taj udio skače na čak 95 posto, prenosi CNBC.
Voćna elita s pesticidnim premazom
Neke od naizgled najzdravijih namirnica redovito se nalaze na vrhu ove liste. Jagode i špinat, koje mnogi s razlogom smatraju superhranom, opet prednjače po količini zabilježenih pesticida. Evo cjelokupnog popisa:

Jagode, Špinat, Kelj, Grožđe, Breskve, Kruške, Nektarine, Jabuke, Paprike (slatke i ljute), Trešnje, Borovnice, Zelene mahune
Što učiniti?
Naravno, nije cilj prestati jesti voće i povrće – dapače, ključ je u pametnom izboru i osnovnim higijenskim navikama. Stručnjaci preporučuju da se, kad god je moguće, biraju proizvodi lokalnih OPG-ova ili oni s ekološkim certifikatom. Ako to nije opcija, dobro pranje voća i povrća – posebno u otopini sode bikarbone – može pomoći u uklanjanju barem dijela pesticida s površine.
Ovaj predmet iz doba Jugoslavije danas vrijedi oko 150 eura: Provjerite imate li ga kod kuće
Zdrava prehrana počinje znanjem, a ovo je podsjetnik da pažljiv izbor može biti jednako važan kao i broj obroka voća dnevno.