Kuhar otkrio da svi rade ogromnu pogrešku kada kuhaju čaj: 'Ovo je jedina pravilna priprema'

Od zelenog i crnog do biljnog čaja, svaki od njih nosi specifične blagodati – bogatstvo antioksidansa, poticanje probave, jačanje imuniteta ili jednostavno pružanje trenutka opuštanja. Ipak, mnogi ne znaju da način pripreme uvelike utječe na krajnji okus i kvalitetu čaja.
Naizgled jednostavan proces može se lako pogrešno izvesti, što rezultira blagim, gorkim ili čak neugodnim okusom napitka.

Evo kako ga pravilno napraviti
Stručnjaci naglašavaju kako ključno pravilo pripreme čaja nije samo odabir kvalitetnih listića ili dodaci poput limuna, meda ili cimeta, već i temperatura vode kojom ga prelijevate. Prema riječima profesionalnog kuhara Martina Isarka, kipuća voda nikako nije dobar izbor za pripremu čaja.
"Vrijeme je da prestanemo vjerovati u mitove – prelijevanje čaja kipućom vodom uništava njegov okus i ostavlja dominantnu notu tanina, što čini napitak suhim i manje ugodnim za konzumaciju", objašnjava Isark.
Doktorica upozorila koju hranu nikada ne stavljati u frižider: Može postati jako otrovna
Umjesto toga, preporučuje se zagrijavanje vode do maksimalno 80 stupnjeva Celzija. Na toj temperaturi listići čaja oslobađaju sve svoje arome bez gubitka finih nijansi okusa. Sljedeći put kada budete pripremali svoju omiljenu šalicu čaja, pokušajte slijediti ovaj savjet – razlika će biti itekako primjetna!