Doktorica upozorila koju hranu nikada ne stavljati u frižider: Može postati jako otrovna

Iako hladnjak služi za očuvanje svježine namirnica, određene vrste hrane ne bi se smjele skladištiti na niskim temperaturama jer mogu postati opasne za zdravlje. Stručnjakinja za prehranu, dr. Dimpl Jangda, upozorila je da se neke namirnice u hladnjaku mogu pokvariti, razviti plijesan ili čak postati otrovne.
Prema njenim riječima, češnjak, crveni luk, đumbir i kuhanu rižu najbolje je držati izvan hladnjaka, jer ih niske temperature mogu učiniti štetnima za konzumaciju.
Češnjak – plijesan povezana s rakom
Češnjak je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima, ali dr. Jangda savjetuje da ga nikada ne kupujemo već oljuštenog niti ga čuvamo u hladnjaku.
"Nikada nemojte kupovati oguljeni češnjak i držati ga u hladnjaku, jer vrlo brzo počne hvatati plijesan, koja se povezuje s rakom. Osim toga, proizvodi neugodan miris“, upozorila je Jangda u izjavi za Express.uk.
Osim toga, sveučilišni stručnjaci istaknuli su da češnjak ima nisku kiselost, što ga čini pogodnim tlom za razvoj bakterije Clostridium botulinum, uzročnika botulizma – opasne vrste trovanja hranom.

Crveni luk – podložan plijesni i bakterijama
Ostavljanje prepolovljenog crvenog luka u hladnjaku također može biti problematično. "Mnogi ljudi pogriješe i prerežu pola luka za kuhanje, a drugu polovicu ostave u hladnjaku. Nemojte to raditi jer luk tada počinje upijati sve nezdrave bakterije i brzo razvija plijesan“, upozorava Jangda.
Niske temperature mijenjaju kemijski sastav luka – škrob se pretvara u šećer, što ga čini još podložnijim kvarenju i kontaminaciji.
Đumbir – povezan s otkazivanjem bubrega i jetre
Iako se često koristi zbog svojih zdravstvenih prednosti, đumbir može biti osjetljiv na hladnoću i brzo uhvatiti plijesan ako se drži u hladnjaku.
"Plijesan na đumbiru povezana je s oštećenjem bubrega i jetre“, naglašava Jangda. Kako biste izbjegli zdravstvene rizike, najbolje ga je čuvati na sobnoj temperaturi i koristiti dok je svjež.
Kuhana riža – idealno tlo za bakterije
Posljednjih godina mnogi su počeli skladištiti kuhanu rižu u hladnjaku, vjerujući da je na taj način čuvaju dulje i poboljšavaju njezina prehrambena svojstva. Međutim, dr. Jangda upozorava da riža vrlo brzo razvija plijesan.
"Ako kuhanu rižu čuvate u hladnjaku, nemojte je ostaviti dulje od 24 sata“, savjetuje ona. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) također upozorava da nekuhana riža može sadržavati spore bakterije Bacillus cereus, koje preživljavaju i nakon kuhanja te mogu izazvati trovanje hranom.

Kako sigurno skladištiti ove namirnice?
Češnjak i crveni luk čuvajte na suhom i prozračnom mjestu, daleko od vlage. Đumbir držite na sobnoj temperaturi, ali ga iskoristite što prije.
Kuhanu rižu pojedite unutar 24 sata, a ako sumnjate da se pokvarila, nemojte je konzumirati. Stručnjaci ističu da pravilno skladištenje namirnica ne samo da sprječava trovanje hranom, već pomaže u smanjenju bacanja hrane i očuvanju njezine kvalitete.