Liječnik otkrio kako bijeli kruh možete učiniti zdravijim: 'Točno to mi je trebalo'
Dijetetičari često savjetuju izbjegavanje bijelog kruha zbog aditiva koji mogu izazvati nagli skok šećera u krvi. Međutim, Raj tvrdi da postoji način kako smanjiti ovaj negativni utjecaj, a to je zamrzavanje, odmrzavanje i tostiranje kriške. U svom viralnom TikTok videu, Raj je objasnio da ovaj proces može sniziti glikemijski indeks bijelog kruha, što znači da se sporije razgrađuje, čime se postiže postupniji porast razine šećera u krvi.
Glikemijski indeks (GI) mjeri kako hrana utječe na razinu šećera u krvi. Hrana s visokim GI, kao što je bijeli kruh, može izazvati nezdrave skokove šećera. Raj je detaljno objasnio postupak smanjenja GI bijelog kruha korak po korak, od zamrzavanja do tostiranja. Tvrdi da ovaj proces stvara više retrogradnog škroba, koji se ponaša poput vlakana i koristan je za zdravlje crijeva.
@dr.karanr Kitchen hacks
♬ original sound - Dr Karan Raj
Ljudi su oduševljeni
Ovaj trik izazvao je interes i pitanja među gledateljima, mnogi su se zapitali može li im ovaj trik omogućiti povratak bijelog kruha u prehranu: "Točno to mi je trebalo", "Ovo je sjajan trik, koristim ga već neko vrijeme", "Sjajno", samo su neki od komentara.
Osim toga, neki su gledatelji postavili pitanje hoće li sličan učinak imati i smrzavanje, odmrzavanje i podgrijavanje drugih namirnica poput tjestenine i riže. Članak objavljen u The New York Timesu podržava ideju da se smrzavanje i ohlađivanje tjestenine i riže može pretvoriti u otporni škrob, koji je povezan s nižim šećerom u krvi i drugim zdravstvenim prednostima.
Ovaj trik za pripremu bijelog kruha pokazao se zanimljivim i korisnim za mnoge, otvarajući prostor za daljnja istraživanja i eksperimentiranje s drugim namirnicama.