Lijek za žgaravicu za koji ne zna gotovo nitko: Neugodnog stanja riješite se uz ove namirnice
Ovaj osjećaj nastaje kada želučana kiselina vraća u jednjak, koji povezuje grlo sa želucem. Kiselina iritira sluznicu jednjaka, uzrokujući pečenje, prema izvještaju Healthline-a.
Simptomi žgaravice uključuju peckanje u grlu, pritisak ili bol iza prsne kosti, otežano gutanje, pogoršanje nakon ležanja ili saginjanja, kiseli ili gorak okus u ustima te kašalj ili promuklost.
Žgaravica nastaje kada mišić koji okružuje donji dio jednjaka, poznat kao donji ezofagealni sfinkter, postane slabiji ili se opusti u krivo vrijeme. To dopušta želučanoj kiselini da se vrati u jednjak umjesto da ostane u želucu gdje pripada.
Kako je se riješiti?
Neke od uobičajenih uzročnika žgaravice su prejedanje, konzumacija masne, začinjene, kisele ili pržene hrane, čokolade, kofeina, alkohola i gaziranih pića, koje mogu opustiti sfinkter ili povećati proizvodnju kiseline u želucu.
Omiljeno piće mnogih Hrvata ima vrlo gadnu nuspojavu: 'Sadrži kemikalije od kojih opada kosa'
Za prirodno ublažavanje žgaravice preporučuje se žvakanje žvakaće gume, prestanak pušenja, izbjegavanje ležanja odmah nakon obroka te uzimanje sode bikarbone.