Ljudi na Mediteranu jedu ovo malo poznato jelo cijeli život i znaju doživjeti 100 godina: Prelagano ga je napraviti
Otok Sardinija, zajedno s Okinavom, Ikarijom, Nikoijem i gradom Loma Linda, spada među mjesta "plave zone" u svijetu, odnosno mjesta gdje živi najveći broj ljudi starijih od 100 godina. Tražeći detalje o načinu života na tom području, mnogi ističu značaj prehrane koja doprinosi dugovječnosti. Naravno, važno je uzeti u obzir i druge faktore, ali dugo se jedan recept izdvaja kao prva asocijacija na ovaj dio planete.
Ljudi na Sardiniji cijeli život konzumiraju ovaj specijalitet, a mnogi dožive duboku starost. Riječ je o minestroni, gustoj talijanskoj juhi koja se priprema od raznovrsnog povrća, pa je bogata vlaknima, mineralima i vitaminima.
Tesla je jednom prilikom otkrio tajnu svoje dugovječnosti i zdravlja: Jednu hranu nikada nije jeo
Sastojci za minestrone su: 800 g nasjeckanog paradajza, 150 g sitne tjestenine, 120 g nasjeckanog komorača, 100 g šarenog graha, 100 g boba, 70 g slanutka, 60 g ribanog parmezana, 3 krumpira, 2 komada celera, 2 mrkve, 2-3 češnja češnjaka, 1 luk, domaće maslinovo ulje, sol i papar po ukusu, svježi bosiljak, svježi peršin.
Kako se priprema
Priprema: Bob, grah i slanutak potopite u vodi oko osam sati ili noć prije pripreme jela. Ocijedite mahunarke i stavite ih sa strane. U velikom loncu zagrijte malo ulja, na njemu lagano popržite luk, mrkvu i celer. Miješajte sve zajedno oko pet do osam minuta. Dodajte nasjeckani češnjak, promiješajte i prodinstajte sve zajedno još oko pola minute. Zatim dodajte paradajz, krumpir, komorač, peršin i bosiljak. Ubacite bob, grah i slanutak. Sastojke prelijte vodom, pa dodajte litru i pol do dva litra vode. Svi sastojci trebaju biti potopljeni u vodi.
Kada voda proključa, smanjite temperaturu kuhanja i nastavite s pripremom oko 90 minuta. Prema potrebi, dodajte još malo vode. Pred kraj kuhanja dodajte sitnu tjesteninu i nastavite kuhati još 10 minuta. Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite juhu s jednom žlicom domaćeg maslinovog ulja i malo nasjeckanog parmezana.