Marelice su mnogima omiljeno voće, ali mogu izazvati opaku bol: Sadrže vrlo opasan spoj

Marelice, prepoznatljive po svojoj sočnosti i bogatstvu hranjivih tvari, često su jedan od omiljenih izbora u toplijim mjesecima. No, stručnjaci upozoravaju da prekomjerna ili nepravilna konzumacija ovog voća može dovesti do probavnih problema.
Prema riječima nutricionistice Anne Korobkine, konzumacija većih količina marelica može izazvati bol u trbuhu. Osobe koje jedu marelice na prazan želudac također mogu osjetiti nelagodu, a situacija je osobito problematična za one koji pate od sindroma iritabilnog crijeva (IBS).
Voćne kiseline i vlakna kao uzročnici nelagode
Korobkina objašnjava da voćne kiseline i vlakna prisutna u marelicama, kao i u mnogim drugim vrstama voća, mogu potaknuti prekomjerno stvaranje plinova u crijevima. To, pak, često dovodi do osjećaja nelagode i bolova.
Jedan od ključnih razloga zašto marelice mogu uzrokovati probavne smetnje jest njihov sadržaj FODMAP spojeva. Riječ je o specifičnim ugljikohidratima kratkog lanca koje crijeva teško apsorbiraju, što kod osoba s IBS-om može izazvati nadutost, grčeve i bolove te dodatno pogoršati simptome postojećih probavnih tegoba.

Umjerena konzumacija kao ključ zdravlja
Iako su marelice iznimno bogate hranjivim tvarima poput vitamina A, vlakana i antioksidansa, nutricionisti naglašavaju važnost umjerene konzumacije. Kako bi se izbjegle moguće neugodne nuspojave, savjetuje se da se marelice ne jedu na prazan želudac i da se ne pretjeruje s količinom.
Kao i kod svih namirnica, ravnoteža je ključna. Umjerena konzumacija omogućuje uživanje u svim zdravstvenim blagodatima marelica bez rizika od neugodnih probavnih smetnji.