Mnogi rade kardinalnu pogrešku kod kuhanja kave: Evo koliko je točno treba staviti
No, stručnjaci tvrde da većina ljudi griješi u jednom ključnom koraku, što može značajno utjecati na okus. Naime, tajna savršene šalice kave krije se u pravom trenutku dodavanja kave u vodu.
Kada dodati kavu u vodu?
Najčešća pogreška koju mnogi rade jest dodavanje kave u kipuću vodu. Prema stručnjacima, to može „spržiti“ kavu, što narušava njezinu aromu i okus. Idealno bi bilo pričekati oko 30 do 60 sekundi nakon što voda proključa i tek tada preliti kavu. Na taj način izbjegavate oštećenje suptilnih aroma koje čine razliku između prosječne i izvrsne kave.
Kvaliteta vode i količina kave
Osim pravog trenutka, važna je i kvaliteta vode. Voda iz slavine, koja je često puna kamenca i ima različit okus ovisno o lokaciji, može negativno utjecati na aromu kave. Zbog toga stručnjaci preporučuju korištenje filtrirane vode za pripremu.
Kada je riječ o količini kave, optimalan omjer je 30 grama kave na pola litre vode. To otprilike odgovara jednoj punoj velikoj žlici. Poštivanjem ovog omjera i korištenjem kvalitetne vode, možete podići pripremu kave na novu razinu.
Sljedeći put kad kuhate kavu, isprobajte ove savjete i uvjerite se koliko mala promjena može napraviti veliku razliku.