Mnogi rade veliku pogrešku kada skladište ulje: 'Tamo ga slučajno ne držite, brzo užegne'

Posebno je cijenjeno maslinovo ulje koje se smatra jednim od najzdravijih prehrambenih proizvoda mediteranske kuhinje. No, iako ga mnogi kupuju s posebnom pažnjom, malo tko razmišlja o tome kako ga ispravno skladištiti. I tu dolazi do problema – jer čak i najkvalitetnije ulje može izgubiti svoja blagotvorna svojstva ako ga držimo na pogrešnom mjestu. A to, čini se, čini većina nas.
U jednoj nedavnoj epizodi popularnog podcasta koji vode profesor Tim Spector i znanstvenik Jonathan Wolff, razgovarali su s Elizabeth Berger, stručnjakinjom za distribuciju vrhunskih maslinovih ulja. Tema je bila – gdje i kako zapravo trebamo čuvati ulje koje svakodnevno koristimo.
Prema Elizabeth, velika je pogreška ulje držati odmah pokraj štednjaka – iako to mnogima djeluje kao najpraktičnije rješenje. Problem je, objašnjava ona, u stalnim promjenama temperature koje sprječavaju stabilnost ulja i ubrzavaju njegovo kvarenje. “Ulje voli konstantu. Temperaturni skokovi, bilo zbog kuhanja ili zbog sunčeve svjetlosti kroz prozor, štete njegovoj kvaliteti”, kaže.

Oprezno s uljem
Zato savjetuje da boce – najbolje one od tamnog stakla – držimo u zatvorenim kuhinjskim ormarićima, dalje od izvora topline i svjetlosti. Primjerice, na polici sa začinima, ali ne preblizu štednjaku. Osim pravilnog skladištenja, važno je i koliko dugo nakon otvaranja koristimo bocu.
"Maslinovo ulje nakon godinu i pol dana značajno gubi vrijedne tvari poput polifenola, ali i dio karakterističnog okusa", upozorava Berger.
Mutirani crni štakori počeli preuzimati cijeli kontinent: 'Nemoguće ih je ubiti, otporni su na sve'
Kao dobar primjer navodi Mediterance koji, zbog sezonskih berbi, svježe ulje potroše unutar godinu dana – ne zato što moraju, nego zato što znaju da tada ima najviše koristi za zdravlje i najbolji okus.