Mnogima je ovo meso omiljeno, a samo pokvari roštilj: Prepuno je aditiva i konzervansa

Meso je kupljeno, ekipa stiže, piva se hladi – no u samo nekoliko minuta sav taj trud može pasti u vodu kad vas dočeka guma na tanjuru umjesto sočnog zalogaja. Ako ste ikad doživjeli da ćevapi zvuče bolje nego što su okusili, krajnje je vrijeme da promijenite taktiku.
Evo što većina napravi krivo – i kako da to ove godine ne budete vi.
1. Marinirano meso iz trgovine – više marketing nego meso
Zvuči zgodno kad vam meso već dolazi „gotovo za roštilj”, ali istina je manje glamurozna: prepuno je konzervansa, nepotrebne soli i umjetnih aroma. Umjesto da uživate u prirodnom okusu mesa, dobit ćete nešto što više podsjeća na začinjeni tapet.
2. Pogrešan odabir mesa – suhoća je vaš najgori neprijatelj
Previše „mršavo” meso zvuči zdravo, ali kad se baci na vatru, vrlo brzo se pretvori u potplat. Najbolji komadi za roštilj su oni koji imaju mramoriranu strukturu – da, to znači i malo masnoće – jer upravo to jamči sočnost.

3. Industrijske mješavine začina – neprijatelj ukusa
Mješavine iz vrećice rijetko donesu ono što obećavaju. Umjesto da preplavite meso natrijem i pojačivačima okusa, uzmite stvari u svoje ruke.
Što birati kad želite da roštilj uspije svaki put
Vratina: kraljica roštilja, puna okusa, ne isušuje se i prašta male pogreške.
Piletina i puretina: laganija varijanta, ali traži pažnju i dobru marinadu.
Riba: savršena za one koji traže nešto mekše, ali jednako ukusno s roštilja.
Ćevapi i pljeskavice: ali pod uvjetom da su svježi i napravljeni kod kuće – ne oni smrznuti iz dućana.
Tri zlatna pravila za savršeno pečeno meso
Marinada domaće izrade: limunov sok, maslinovo ulje, svježe mljeveni papar i malo ljubavi – ostavite meso da se marinira najmanje dva sata prije pečenja.
Vatra treba biti stabilna, ne atomska: prevelika vatra će zapaliti vanjštinu, a ostaviti sirovu sredinu. Umjerena toplina je vaš najbolji saveznik. Ne diraj previše. Pustite meso da mirno stoji na rešetki – što manje okrećete, to će ljepše uhvatiti onu neodoljivu koricu.