Neki ljudi ne smiju ni slučajno jesti marelice: 'Može dovesti do nelagode i jake boli'
Marelice su omiljeno voće koje mnogi smatraju ukusnim i zdravim izborom, ali poput svakog drugog voća, mogu izazvati određene probleme ako se ne konzumiraju umjereno.
Nutricionistica Anna Korobkina objašnjava da bol u trbuhu nakon konzumacije marelica često nastaje ako pojedemo previše ovog voća odjednom. Također, nelagoda može nastupiti ako marelice jedemo na prazan želudac, a osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva (IBS) mogu doživjeti pogoršanje simptoma nakon konzumacije.
'Može biti nelagodno'
"Voćne kiseline i vlakna prisutna u marelicama, kao i u ostalom voću, mogu potaknuti prekomjerno stvaranje plinova, što može dovesti do nelagode i bolova", navodi Korobkina.
Namirnice koje mnogi smatraju zdravima potajno 'truju' vaše tijelo: 'Pune su masti i šećera'
Marelice također sadrže FODMAP spojeve, specifične ugljikohidrate kratkog lanca koji se teško apsorbiraju u crijevima. Kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva, ovi spojevi mogu uzrokovati crijevne smetnje, grčeve i bol.