Niste niti svjesni što unosite u sebe kada jedete jagode: Pogledajte što su snimili pod mikroskopom

Jagode su omiljeno voće mnogih, osobito u toplijim mjesecima, no jedan viralni video izazvao je šok među korisnicima društvenih mreža otkrivajući da bi jagode mogle sadržavati više nego što se na prvi pogled vidi. U videu, koji već neko vrijeme kruži internetom, prikazane su snimke jagoda pod mikroskopom na kojima se jasno vide sitna bića koja se kreću po njihovoj površini.
Video započinje tako što znanstvenik reže krišku jagode i stavlja je pod mikroskop, a potom kamera prikazuje povećani prizor – mala, raznobojna stvorenja slična grinjama migolje se površinom voća.
TikTok snimka pokrenula lavinu reakcija
Ovo nije prvi put da se govori o nevidljivim stanovnicima jagoda. Korisnica TikToka, Seleste Radcliffe, podijelila je vlastitu snimku u kojoj prikazuje što se događa kada se jagode potapaju u slanu vodu. U videu stavlja kutiju svježih jagoda u posudu sa slanom vodom, a kamera potom zumira na površinu gdje se pojavljuju sitne, pokretne točke.
Pojava tih sićušnih bića izazvala je zgražanje i nelagodu kod mnogih gledatelja, no stručnjaci imaju racionalno objašnjenje.
Pjegava drozofila – skriveni gost bobičastog voća
Znanstvenici objašnjavaju da je “jezivi” posjetitelj zapravo pjegava drozofila (Drosophila suzukii), vrsta voćne mušice koja polaže jajašca ispod kožice jagoda i drugih bobičastih plodova. Iz tih jajašaca razvijaju se sićušne ličinke koje potom izlaze iz voća.
Premda ova saznanja mogu djelovati zastrašujuće, entomolozi ističu da razloga za zabrinutost nema. Don Lewis, entomolog sa Sveučilišta Iowa, izjavio je da su ličinke voćnih mušica iznimno male – veličine svega pola milimetra – te da ih nije moguće uočiti golim okom. Dodao je i da hlađenje voća tijekom skladištenja u pravilu ubija ličinke.
Kukci u hrani – prirodan dio prehrambenog lanca
Sriyanka Lahiri, entomologinja sa Sveučilišta Florida, za USA TODAY je 2020. godine izjavila kako su insekti u voću i žitaricama zapravo uobičajeni. “Stvarnost je da većina voća i uskladištenih žitarica sadrži određenu razinu insekata kojih se nemoguće potpuno riješiti”, objasnila je Lahiri.
Dodala je da ti mikroskopski organizmi ne predstavljaju zdravstvenu prijetnju za ljude.
Perite, ali ne solite – kako pravilno tretirati jagode
Nakon viralnih snimki, mnogi su počeli jagode potapati u slanu vodu vjerujući da time uklanjaju kukce. Međutim, stručnjaci upozoravaju da takva praksa može ozbiljno narušiti okus voća. Umjesto toga, preporučuje se jednostavno, ali temeljito ispiranje svježih jagoda pod mlazom hladne vode prije konzumacije.
Znanstvenici poručuju: nekoliko mikroskopskih kukaca neće vam naštetiti. Oni su, naime, prirodan rezultat poljoprivredne proizvodnje na otvorenom – voća koje raste na polju, a ne u laboratoriju.