Nutricionist otkrio pravu istinu o jajima i slanini: 'Nije kako svi misle'

No, prema riječima poznatog nutricionista Predraga Nenadića, upravo su ti zaključci – pogrešni. Masnoće su često prve na listi "krivaca", a istina je mnogo kompleksnija i, kako tvrdi Nenadić, znatno drugačija nego što većina pretpostavlja.
Nenadić iza sebe ima zavidnu karijeru, s iskustvom na brojnim svjetskim sveučilištima i knjigama koje su oblikovale stavove o zdravoj prehrani na ovim prostorima. Njegova poruka je jasna – prestanimo okrivljavati masti i pogledajmo prema stvarnom problemu: šećeru.
Prema Nenadiću, mit da masnoće uzrokuju masnu jetru ne samo da je netočan, već i opasan. Jetra zapravo pati kada se u organizam unosi previše šećera. Umjesto da ga potroši, tijelo višak šećera pretvara u masne naslage – upravo u jetri. U tom procesu ključnu ulogu igra kolin, vitamin iz skupine B-kompleksa, koji pomaže u raspodjeli masti. Problem nastaje kada ljudi iz prehrane izbace namirnice koje sadrže kolin – poput jaja, mesa i slanine – i tako dodatno pogoršaju stanje, prenosi Najžena.
Kolesterol nije univerzalno loš – naprotiv, naše ga tijelo treba za proizvodnju hormona i obnovu stanica. Prava prijetnja dolazi od neuravnoteženog odnosa između "dobrog" i "lošeg" kolesterola.

Kolesterol nije neprijatelj
Nenadić upozorava da glavni uzročnik povišenog LDL kolesterola nisu masnoće, nego prekomjerna konzumacija rafiniranih ugljikohidrata i šećera – kruh, peciva, keksi i sve ono što najčešće smatramo bezopasnim.
Za sve one koji vjeruju da ih svinjetina i masna hrana tjeraju u opasnu zonu triglicerida, Nenadić ima jednostavnu poruku: krivac je bijelo brašno, a ne čvarci. Trigliceridi u krvi najčešće rastu zbog prevelikog unosa kruha i drugih pekarskih proizvoda, te zbog glukozno-fruktoznog sirupa kojeg se, kaže, treba posebno čuvati jer potiče taloženje masti i debljanje.
Zaboravite sokove iz dućana koji se reklamiraju kao "detoks bombice". Nenadić jasno ističe da fruktoza iz industrijskih proizvoda ne djeluje jednako kao ona prirodna iz voća. Zapravo, upravo fruktoza iz tvornički prerađenih namirnica može biti jedan od najvećih uzroka metaboličkih problema.
Počinje sezona voća kojeg Hrvati obožavaju: Pazite kako ga perete jer ga smatraju najopasnijim
Umjesto restrikcija, Nenadić savjetuje pametnu prehranu. Uključite zdrave masti – maslinovo ulje, domaću svinjsku mast, orašaste plodove, losos i druge masne ribe. Jedite više gorkih biljaka poput koprive i maslačka koje prirodno podržavaju rad jetre. Pijte dovoljno vode, jer bez nje ni jetra ne može učinkovito obavljati detoksikaciju.