Počinje sezona voća kojeg Hrvati obožavaju: Pazite kako ga perete jer ga smatraju najopasnijim

Svake godine, američka organizacija Environmental Working Group (EWG) objavljuje listu najkontaminiranijih plodova i povrća, koju javnost poznaje kao "Prljavih 12".
Ovogodišnje istraživanje otkrilo je da čak tri četvrtine analiziranih uzoraka voća i povrća sadrži tragove pesticida. Kad govorimo o onima s crne liste, situacija je još alarmantnija – u 95% njih pronađeni su ostaci kemikalija, prenosi CNBC.

Omiljeno voće
Neke od ovih namirnica već su stare znanke na crnoj listi. Jagode i špinat godinama dominiraju na samom vrhu, a slijede ih i drugi "zdravoljupci" koje svakodnevno viđamo na tržnicama i policama dućana: jagode, špinat, kelj, grožđe, breskve, kruške, nektarine, jabuke, paprike – slatke i ljute, trešnje, borovnice, zelene mahune.
Stručnjaci savjetuju da, kad god imate mogućnost, birate organsku hranu ili kupujete od lokalnih proizvođača u koje imate povjerenja. Ako vam to nije opcija, ne očajavajte – ni temeljito pranje nije bez razloga tradicija.
Idealno je voće i povrće prati u vodi s dodatkom sode bikarbone, jer ona pomaže u razgradnji određenih pesticida. A ako vas baš pere paranoja – ogulite koru ili razmislite o kuhanju, kad god je to moguće.