Otkriveno novo vrlo zanimljivo svojstvo grožđa: Konzumacija ovog voća može znatno utjecati na jedan organ
Novo istraživanje je otkrilo da jedenje grožđa može znatno poboljšati zdravlje očiju. Ova saznanja dolaze iz studije provedene na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, gdje je istraživački tim proučavao učinke konzumacije grožđa na oči.
Značajno pogoršanje vida često proizlazi iz čega se zove "oksidativni stres". To se događa kada ćelije oka oštećene zbog nedostatka antioksidansa u tijelu, koji inače štite ćelije od štetnih slobodnih radikala. Grožđe, koje je bogato antioksidansima, izgleda da može biti ključ za poboljšanje zdravlja očiju.
Zanimljivo istraživanje
U studiji je sudjelovalo 34 odrasle osobe, a istraživači su pratili njihovu prehranu tijekom četiri mjeseca. Polovina sudionika svakodnevno je jela 1 i pol šalicu grožđa, dok je druga polovina dobivala placebo. Rezultati su bili značajni: ljudi koji su konzumirali grožđe pokazali su povećanje ključnih markera zdravlja očiju, uključujući gustoću pigmenta makule, razinu antioksidansa u krvi i količinu fenola, u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.
S druge strane, skupina koja nije konzumirala grožđe primijetila je znatan porast glikacije, što je štetni proces povezan sa starenjem očiju. Koautor studije, dr. Jung Eun Kim, ističe: "Naša studija je prva koja pokazuje da konzumacija grožđa povoljno utječe na zdravlje očiju kod ljudi, što je vrlo uzbudljivo, posebno s rastućom populacijom".
Tri goleme pogreške koje dovode do dodatnog debljanja: Jednu od njih rade gotovo svi
Grožđe je ne samo ukusno voće već i pristupačno. Studije sugeriraju da konzumiranje samo 1 i pol šalice grožđa dnevno može imati blagotvoran učinak na zdravlje očiju. Ovi nalazi sugeriraju da redovna konzumacija grožđa može posebno koristiti starijoj populaciji i pridonijeti očuvanju zdravlja očiju.