Otkriveno skriveno svojstvo metvice: Rješava dvije vrlo teške tegobe

Od drevnih Egipćana, Grka i Rimljana pa sve do modernog doba, ova biljka poznata je po svojim blagotvornim svojstvima, posebno u ublažavanju probavnih problema. Njezina svestranost i danas je predmet istraživanja, a rezultati potvrđuju ono što su drevne civilizacije već znale – paprena metvica ima brojne koristi za zdravlje.
Prema riječima dr. Terese Lovins, “listovi i ulje paprene metvice imaju dugu povijest upotrebe u liječenju probavnih poremećaja, a korisni su i za mučninu, smanjenje nadutosti te liječenje čireva”. Međutim, njezine blagodati nadilaze probavni sustav. Pogledajmo kako sve paprena metvica može poboljšati naše zdravlje.
Prekomjerno uživanje u hrani ili piću često dovodi do nelagode poput probavnih smetnji, nadutosti i plinova. Paprena metvica može biti pravo rješenje. Njezini ključni spojevi, mentol i metil salicilat, djeluju umirujuće na gastrointestinalni trakt, ublažavajući neugodne simptome, piše Yahoo.

Pomaže s nizom problema
Kod začepljenog nosa i bolnog grla, ulje paprene metvice može pružiti olakšanje. Mentol, glavni aktivni sastojak, djeluje kao prirodni dekongestiv i pomaže u razrjeđivanju sluzi, olakšavajući disanje. Uz to, može umiriti bolove u grlu, čime postaje saveznik u borbi protiv prehlade.
Za one koji pate od glavobolja, paprena metvica može biti prirodni lijek. Nanošenje ulja na čelo i sljepoočnice pruža rashlađujući učinak, povećava protok krvi i pomaže u smanjenju boli.
Dječak dobio 21 tisuću eura zbog neobičnog incidenta u pizzeriji: Drama je trajala 15 minuta
Hladni efekt paprene metvice također može pomoći u smanjenju svrbeža i ublažavanju osipa. Djeluje umirujuće na kožu, pružajući brzo olakšanje od iritacija. Paprena metvica, bilo u obliku ulja, čaja ili svježih listova, jednostavan je, prirodan način da podržimo svoje zdravlje u svakodnevnom životu. Bez obzira borite li se s probavnim smetnjama, sezonskim prehladama ili glavoboljom, ova biljka može biti vaš saveznik u očuvanju ravnoteže tijela.