Ova skupina ljudi nikako ne bi smjela konzumirati banane: Mogu izazvati jake bolove
Odličan su izbor za užinu između obroka, a zbog svoje hranjivosti često su nezaobilazan dio mnogih dijetnih režima. Osim što pomažu u održavanju energije, pozitivno utječu na zdravlje srca i probavu.
Međutim, kao i s većinom namirnica, ni s bananama nije dobro pretjerivati, pogotovo ako imate određene zdravstvene poteškoće.
Banane su poznate kao izvrsna grickalica koja obnavlja energiju i pruža tijelu prijeko potrebne vitamine i minerale. Obiluju vitaminom C, B6, magnezijem, folnom kiselinom i antioksidansima, a također podržavaju rad probavnog sustava i pomažu u jačanju mišića. Međutim, pretjerana konzumacija ovog voća može donijeti i određene rizike, osobito kod osoba s određenim zdravstvenim stanjima.
Tko ih treba izbjegavati?
Na primjer, banane mogu izazvati probleme osobama koje su sklone alergijama, uključujući one s astmom ili atopijskim dermatitisom. Alergijske reakcije mogu se manifestirati kroz svrbež ili promjene na koži, jer tijelo prepoznaje određene spojeve u banani kao prijetnju.
Također, visok sadržaj ugljikohidrata i prirodnog šećera u bananama može uzrokovati nagli skok šećera u krvi, što je posebno izazovno za osobe s dijabetesom. Kako bi se taj učinak ublažio, preporučuje se konzumacija banana u kombinaciji s namirnicama bogatim proteinima ili povrćem s niskim udjelom škroba.
Osim toga, zbog visokog udjela kalija, banane nisu idealne za osobe s bubrežnim problemima, jer im tijelo teško regulira razinu ovog minerala. I na kraju, banane sadrže spoj zvan oligo-fruktan, koji kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva može izazvati neugodne simptome poput nadutosti i bolova u trbuhu.