Ovaj sir Hrvati jedu gotovo svakodnevno: Nevjerojatno loše utječe na vaša crijeva

Pretjerana konzumacija određenih vrsta, osobito onih koje sadrže visoku razinu aditiva i prolaze intenzivnu industrijsku obradu, može uzrokovati nadutost, upalu i probavne tegobe.
Ključ je, tvrde stručnjaci, u načinu proizvodnje – te u tome koliko je sir prirodan.
Najgori sir za crijeva: prerađeni sir u kriškama
Prema nutricionistima i istraživanjima koja prenosi She Finds, najštetnijima za crijeva smatraju se visoko prerađeni sirevi, osobito oni u kriškama ili pojedinačno zamotani u plastiku.
Stručnjaci iz organizacije The Gut Health Doctor ističu da takvi proizvodi ne prolaze prirodni proces zrenja, pa u njima nema korisnih bakterija koje podržavaju zdravlje probavnog sustava.
„Većina komercijalnih sireva iz supermarketa sadrži brojne aditive za produljenje roka trajanja. Prerađuju se na visokim temperaturama koje uništavaju korisne mikroorganizme, potpuno suprotno od onoga što nalazimo u prirodnim, zrelim sirevima“, navode stručnjaci za She Finds.
Morate isprobati Švedsko čišćenje: Metoda je to koja će vam promijeniti ne samo stan već i život
Osim što su siromašni probioticima, ovi sirevi često sadrže zasićene masti koje podižu razinu lošeg kolesterola (LDL). Kombinacija masti i laktoze dodatno može izazvati probavne smetnje, osobito kod osoba koje ne podnose laktozu.

Koji su sirevi bolji izbor za probavu
Stručnjaci ističu da povremeni užitak u topljenom siru neće ozbiljno naštetiti zdravlju, ali redovita konzumacija može dovesti do nadutosti, osjećaja nelagode i crijevnih problema.
Ako želite uživati u siru bez loših posljedica, birajte prirodne, fermentirane sireve koji sadrže žive bakterijske kulture.
Među najboljim izborima nutricionisti navode:
parmezan – bogat probioticima i lakše probavljiv,
svježi sir – nježan za crijeva i s manje masnoće,
fermentirane tvrde sireve koji ne sadrže dodatne emulgatore ni konzervanse.
Takvi sirevi, zahvaljujući prirodnom procesu fermentacije, mogu čak poticati zdravu crijevnu mikrofloru i doprinijeti boljem radu probavnog sustava.

Sve je u umjerenosti i izboru
Sir može biti dio uravnotežene prehrane, ali samo ako se konzumira umjereno i ako birate kvalitetne, prirodno fermentirane vrste.
Najgore što možete učiniti jest pretjerivati s visoko prerađenim topljenim sirevima, osobito onima koji se nalaze na policama supermarketa zamotani u plastiku.
Kao i kod većine namirnica – manje je više, a prirodno gotovo uvijek znači i zdravije.