Ove namirnice nikada ne smijete staviti u toster: Mogu izazvati strujni udar pa čak i požar

Toster je jedan od najkorisnijih i najčešće korištenih kuhinjskih uređaja, no istodobno je i puno opasniji nego što se čini ako se ne koristi pravilno. Iako je očito da ne smijemo stavljati ruke ili dijelove tijela u toster, mnogi i dalje griješe kada je riječ o namirnicama ili predmetima koje u njega ubacuju, misleći da je sve što stane u utor – sigurno. Stručna upozorenja pokazuju da određene namirnice i kuhinjski pribor mogu izazvati požare, oštetiti uređaj ili predstavljati ozbiljnu opasnost od strujnog udara.
Zašto je sir jedan od najopasnijih izbora
Toster zagrijava hranu putem užarenih grijaćih elemenata koji proizvode suh i intenzivan toplinski učinak, slično maloj roštiljnoj rešetki. Dok takva temperatura savršeno hrskavo tostira kruh, kontakt masnoće sa žarećim elementom može biti iznimno opasan. Sir je pritom posebno rizičan jer se pri visokim temperaturama brzo topi, kapa i dolazi u dodir s elementima. Budući da je mast zapaljiva, otopljeni sir može lako izazvati plamen i požar u tosteru.

Premazani kruh: maslac i toster ne idu zajedno
Ako volite kruh premazati maslacem prije tostiranja, ova navika može biti opasna. Maslac se pod utjecajem topline topi i kaplje, stvarajući isti problem kao i sir – mast na vrućem elementu lako plane. Upravo zato tost treba namazati tek nakon što izađe iz tostera. Tako se izbjegavaju požar, oštećenje uređaja i širenje dima u kuhinji.
Slanina i toster: recept za požar
Iako se slanina tradicionalno priprema na roštilju ili pod grillom u pećnici, mnogi pomisle da bi je mogli ubaciti i u toster. Problem ponovno leži u masnoći. Naime, slanina sadrži mast koja se pod toplinom topi, kaplje i dolazi u dodir s grijaćim elementima. To dovodi do istog scenarija: dim, plamen i značan rizik od požara.

Peciva s glazurom, šećerom i marmeladom: šteta i opasnost
Postoje peciva koja su dizajnirana za pripremu u tosteru, poput Pop-Tartsa i sličnih proizvoda, i ona su sigurna za uporabu. Međutim, ostala peciva koja sadržavaju šećernu glazuru, marmeladu ili nadjeve nisu prikladna. Šećer je zapaljiv, osobito u prahu, a otopljeni šećer ili marmelada mogu se karamelizirati na elementima i prouzročiti ozbiljno zaprljanje ili kvar tostera. Čak i ako ne izazovu plamen, nered i oštećenja mogu biti značajni.
Plastika u tosteru: kemijski i sigurnosni rizik
Plastični kuhinjski pribor ili predmeti nikada ne smiju doći u dodir s tosterom. Plastika se topi i pri tome oslobađa štetne i potencijalno otrovne pare koje kontaminiraju unutrašnjost uređaja i zrak u kuhinji. Osim što se toster trajno oštećuje, dim rastopljene plastike stvara neugodan miris i ozbiljan zdravstveni rizik.

Metalni predmeti: opasnost od strujnog udara
Iako se metal ne može otopiti u tosteru, njegova vodljivost čini ga izrazito opasnim. Pokušavanje vađenja zaglavljenog tosta metalnom vilicom ili nožem izravno izlaže korisnika električnom naponu grijaćih elemenata. Kontakt metala s električnom strujom može rezultirati snažnim i potencijalno smrtonosnim strujnim udarom. Nikada ne treba gurati metalne predmete u toster, osobito dok je uključen ili vruć.
Iako jednostavan, toster zahtijeva opreznu i pravilnu upotrebu. Namirnice koje sadrže mast, šećer ili nadjeve, kao i plastični i metalni predmeti, predstavljaju stvaran rizik od požara, oštećenja ili strujnog udara. Pravilno korištenje i izbjegavanje navedenih namirnica i predmeta osigurava da toster ostane koristan, siguran i dugotrajan alat u kuhinji.