Ove namirnice su bogatije vitaminom A od mrkve: Jedna bi vas mogla posebno iznenaditi

Ovaj važan nutrijent jača imunološki sustav, snižava razinu šećera u krvi i ima povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila. Također je ključan za očuvanje vida, razvoj kostiju, zdravlje kože, ravnotežu hormona i obranu od infekcija, kako navodi izvor Zadovoljna.hr.
Postoje i druge namirnice koje su bolji izvori vitamina A u usporedbi s mrkvama:
Tikva
Sto grama ovog ukusnog jesenskog voća sadrži 0,7 miligrama beta-karotena i 14,100 jedinica retinola, što pokriva otprilike polovicu dnevnih potreba za vitaminom A. No, važno je napomenuti da tikva također sadrži znatne količine šećera i masti, posebno kada se priprema kao pita.
Batat
Slatki krumpiri su dobri izvor ugljikohidrata, ali istovremeno pružaju obilje vitamina A. Jedan slatki krumpir sadrži više od jednog miligrama beta-karotena i 21,000 jedinica retinola, što zadovoljava većinu dnevnih potreba za ovim važnim nutrijentom.
Kelj
Ovo zeleno lisnato povrće se često naziva superhranom s razlogom. Sto grama kelja sadrži čak 28 tisuća jedinica retinola i malo više od jednog miligrama beta-karotena. Osim toga, bogat je i vitaminima C i K, što ga čini odličnim saveznikom za ljepotu i zdravlje.
Ulje bakalara
Riblje ulje, poznato po omega-3 masnim kiselinama koje podržavaju zdravlje srca, također ima koristi. Jedna žlica ovog ulja sadrži 13,600 jedinica retinola i četiri miligrama beta-karotena, što je čak osam puta više nego što biste dobili konzumacijom stotinu grama svježih mrkvi.