Ovih pet namirnica nikad ne biste smjeli uzimati na tašte, a jedna je mnogima omiljena
Iako je ponekad lako posegnuti za prvom hranom koja vam je pri ruci nakon napornog dana ili odmah nakon buđenja, važno je biti svjestan što unosite na prazan želudac. Određene namirnice i pića mogu izazvati probavne tegobe, osobito ako imate osjetljiv želudac. Evo popisa hrane koju je bolje izbjegavati prije prvog obroka, kao i objašnjenja zašto.
1. Začinjena hrana
Začinjena jela mogu ozbiljno iritirati sluznicu želuca, osobito kod osoba koje nisu naviknute na takvu prehranu. Aktivni spoj kapsaicin, koji se nalazi u ljutim začinima, može povećati proizvodnju sluzi u želucu i ubrzati probavu, što često dovodi do proljeva ili nelagode. Stručnjaci savjetuju postupan unos začinjene hrane u prehranu, ali nikako na prazan želudac.
2. Slatka hrana
Unos slatke hrane rano ujutro može izazvati nagli porast razine šećera i insulina u krvi, nakon čega slijedi nagli pad energije. To često rezultira osjećajem iscrpljenosti i slabosti. Osim toga, visok unos šećera na prazan želudac može potaknuti povlačenje elektrolita i tekućine iz krvotoka u crijeva, uzrokujući proljev. Prije konzumacije slatkiša, stručnjaci preporučuju jesti hranu bogatu vlaknima kako biste usporili apsorpciju šećera.
Endokrinologinja otkrila koji je zapravo najzdraviji doručak: 'Ta kombinacija vam je idealna za mršavljenje'
3. Čajevi s kofeinom
Iako čajevi, poput crnog i zelenog, mogu biti zdravi, njihov kofeinski sadržaj može iritirati želučanu sluznicu i povećati proizvodnju želučane kiseline. To često dovodi do refluksa i nelagode. Biljni čajevi bez kofeina sigurnija su alternativa ako ih konzumirate na prazan želudac. Ako ipak preferirate kofeinske čajeve, pojedite nešto prije nego ih popijete kako biste smanjili rizik od probavnih tegoba.
4. Jogurt
Iako je jogurt bogat probioticima i mliječnom kiselinom, konzumacija na prazan želudac može poništiti njegove blagotvorne učinke. Želučana kiselina koja se tada proizvodi može uništiti korisne bakterije iz jogurta. Prema gastroenterolozima, jogurt je najkorisniji kada se konzumira nakon obroka, jer tada pomaže u probavi i apsorpciji nutrijenata.
5. Citrusno voće i sokovi
Citrusi poput naranči, limuna i grejpa, kao i njihovi sokovi, mogu biti štetni za sluznicu probavnog sustava ako se konzumiraju na prazan želudac. Kiseline u citrusima mogu izazvati refluks i iritaciju želuca. Stručnjaci preporučuju kombiniranje citrusa s ugljikohidratima, poput kruha ili žitarica, kako bi se apsorbirali viškovi kiseline i ublažili neugodni simptomi.
Odabir hrane koju konzumirate na prazan želudac može značajno utjecati na vaše probavno zdravlje. Ako želite izbjeći neugodne simptome poput refluksa, proljeva ili iritacije želuca, pažljivo birajte što ćete prvo pojesti. Tako ćete osigurati bolji početak dana i očuvati zdravlje probavnog sustava.