Ovo je pogreška koju mnogi rade kada odmrzavaju mljeveno meso: To dovodi do opasnih komplikacija
Prije svega, kako biste ubrzali proces, preporuča se da prije zamrzavanja meso spakirate u vrećice i pritisnete ga kako bi bilo što tanje. Na taj način će se meso brže odmrznuti kasnije. Najvažnije je zapamtiti da mljeveno meso nikada ne odmrzavate u vrućoj vodi ili na pultu, jer na taj način meso postaje podložnije bakterijama koje mogu izazvati trovanje hranom.
Iako ponekad vrijeme ne dopušta ovu metodu, odmrzavanje mljevenog mesa u hladnjaku smatra se najpouzdanijim. Ova metoda omogućuje najveću kontrolu nad temperaturom i drži meso izvan opasne zone u kojoj se bakterije mogu brzo razmnožavati. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), potrebno je cijeli dan da se pola kilograma mljevenog mesa odmrzne u hladnjaku, a nakon odmrzavanja treba ga iskoristiti unutar jednog do dva dana.
Kako je najsigurnije?
Za brže odmrzavanje, koje zahtijeva više pažnje, mljeveno meso možete preliti hladnom vodom ili ga potpuno potopiti u hladnu vodu. Važno je osigurati da je pakiranje mesa hermetički zatvoreno kako biste spriječili ulazak bakterija. Ako meso potopite, vodu mijenjajte svakih 30 minuta. Ova metoda omogućuje da se manja pakiranja mesa odmrznu za sat vremena ili manje, ali meso treba odmah pripremiti nakon odmrzavanja.
Malo tko zna što sve trešnja može napraviti ljudskom tijelu: 'Za jedan tip osoba su jako zdravi'
Najbrži način za odmrzavanje mljevenog mesa je korištenje mikrovalne pećnice. Prije toga, uklonite ambalažu koja nije otporna na toplinu i stavite meso u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Ako koristite ovu metodu, meso također treba odmah kuhati nakon odmrzavanja.