Ovu vrstu hrane niti slučajno nemojte stavljati u frižider, a mnogi je tamo stavljaju: Može postati jako opasna

Mnogi vjeruju da se svježe skuhana, vruća hrana nikako ne smije stavljati u hladnjak jer bi to moglo oštetiti uređaj ili pokvariti obrok. No, prema najnovijim savjetima stručnjaka za sigurnost hrane, ta je tvrdnja zapravo zastarjela. U stvarnosti, toplo jelo može sigurno završiti u hladnjaku – ako se pritom poštuju jednostavna, ali ključna pravila hlađenja i pohrane. Evo što trebate znati kako biste spriječili razmnožavanje bakterija i sačuvali svježinu hrane.
Topla hrana i hladnjak: mit koji više ne vrijedi
Korištenje ostataka jedan je od najpametnijih načina za smanjenje bacanja hrane, pogotovo ako živite sami ili imate pretrpan raspored. Kuhanje unaprijed i priprema većih količina jela olakšavaju svakodnevni život — no uvijek se postavlja isto pitanje: smije li se vruća hrana odmah staviti u hladnjak?
Većina ljudi oklijeva jer vjeruje da bi to moglo oštetiti uređaj, dok drugi znaju da hranu ne treba predugo ostavljati na sobnoj temperaturi zbog mogućeg razvoja bakterija. Upravo zato, stručnjaci za sigurnost hrane iz Centra za znanost u javnom interesu (CSPI), američke neprofitne organizacije koja se bavi zaštitom potrošača i promicanjem zdrave prehrane, odlučili su jednom zauvijek razjasniti dilemu.
Da, toplo jelo može odmah u hladnjak
U videu objavljenom na službenom Instagram profilu CSPI-ja, njihov stručnjak za sigurnost hrane pojasnio je da je strah od stavljanja tople hrane u hladnjak mit koji potječe iz prošlog stoljeća.
„Možete staviti toplo jelo u hladnjak bez brige. Neće se pokvariti, niti će oštetiti hladnjak. Štoviše, to će pomoći spriječiti razvoj bakterija na ostatcima hrane – ako to učinite pravilno”, objasnio je stručnjak.
Prema njegovim riječima, stari hladnjaci iz razdoblja prije 1970-ih doista su mogli imati problema s naglim promjenama temperature jer su njihovi kondenzatori radili drugačije. Međutim, moderni hladnjaci održavaju stabilnu temperaturu, pa bez problema mogu primiti i vruću hranu.
Ključ je u pravilnom hlađenju i spremanju hrane
Ipak, stručnjak upozorava da je način pohrane hrane presudan. Hranu treba razmjestiti u plitke, široke posude, tako da sloj hrane ne bude deblji od pet centimetara (oko dva inča). Na taj način toplina može brže ispariti, čime se hrana izbjegava zadržavati u tzv. “opasnoj zoni” – temperaturi na kojoj se bakterije lako razmnožavaju.
„Hrana se treba brzo ohladiti. Najbolje je rasporediti je u plitke posude i ostaviti djelomično otvorenu dok se ne ohladi. Tek nakon toga posudu možete potpuno poklopiti“, savjetuje stručnjak iz CSPI-ja.
Ako se, pak, hrana pohrani u dubokoj posudi, unutarnji slojevi mogu i danima ostati topli, što stvara idealne uvjete za rast bakterija koje mogu izazvati trovanje hranom.
Gledatelji oduševljeni: “Nisam imao pojma!”
Video CSPI-ja izazvao je veliko zanimanje na društvenim mrežama, a mnogi su korisnici priznali da su godinama pogrešno postupali s ostacima hrane.
Jedan je korisnik komentirao: “Ovo mi je, nažalost, promijenilo život! Tek sam nedavno naučio da se topla hrana može staviti u hladnjak i sada to znanje dijelim svima oko sebe.”
Stručnjaci poručuju da je pridržavanje ovih jednostavnih pravila najbolji način da se spriječi razvoj štetnih mikroorganizama i istovremeno smanji količina hrane koja se nepotrebno baca.
Moderna pravila za sigurnu pohranu ostataka
Dakle, ako pripremate veći obrok i želite sačuvati ostatke za kasnije, slobodno ih stavite u hladnjak dok su još topli – ali samo ako ih rasporedite u plitke, široke posude i dopustite da se ohlade bez poklopca prije nego što ih zatvorite.
Zahvaljujući modernim hladnjacima, više ne morate čekati da se jelo potpuno ohladi. Time čuvate i svoj hladnjak i svoje zdravlje, uz manju potrošnju energije i manje otpada.