Pahuljice mogu biti sjajan obrok za svaki dan, ali treba biti umjeren: Jedan tip ljudi ih mora izbjegavati
Zobene pahuljice su bogate složenim ugljikohidratima (oko 70%), proteinima (15%), nezasićenim masnim kiselinama i topivim vlaknima. Također su bogat izvor minerala poput željeza, fosfora, magnezija, kalcija, cinka te vitamina B1, B6 i E.
Unatoč relativno visokom kalorijskom sadržaju od 350 kilokalorija na 100 grama, zobene pahuljice su dobar izbor zbog svojih nutritivnih vrijednosti. Složeni ugljikohidrati i vlakna u pahuljicama usporavaju probavu, što održava stabilan nivo šećera u krvi i osigurava osjećaj sitosti.
Jagode nisu samo ukusne, nego mogu i pomoći s neugodnim stanjem: 'Osjećat ćete se bolje'
Kome ne pašu?
Vlakna u pahuljicama potiču probavu i doprinose općem zdravlju crijeva, no važno je piti dovoljno tekućine. Osim toga, zobene pahuljice mogu poboljšati izgled kože, kose i noktiju zahvaljujući hranjivim tvarima poput biotina, cinka, silicija i bakra te vitaminima B.
Umjerenost je ključna. Da biste maksimalno iskoristili željezo iz zobenih pahuljica, možete ih namakati preko noći. Muesli od zobenih pahuljica s dodatkom orašastih plodova i voća idealan je izbor. Također, priprema vlastite muesli mješavine omogućuje izbjegavanje dodanog šećera i aditiva te precizno znate što konzumirate.
Osobe s celijakijom trebaju biti oprezne jer zob sadrži gluten. Preporučuje se biranje proizvoda označenih kao "bez glutena" kako bi se izbjegle neželjene reakcije.