Pekarnice kriju veliku tajnu o krafnama: Pazite od čega se zapravo radi ukusno punjenje
Ljubitelji krafni s marmeladom možda će se osjećati pomalo iznevjereno nakon što saznaju da marmelada u nekim njihovim omiljenim slasticama nije ono što se čini. Iza savršenog zalogaja, punog okusa maline ili jagode, skriva se iznenađujuća istina o sastojcima.
Australski lanac Donut King, poznat po svojim krafnama, otkrio je još 2019. godine za news.com.au da mnoge pekare koriste neočekivan sastojak kao bazu za svoju marmeladu – jabuku.
Tajna jabuka u marmeladi
Prema riječima Andrewa Badcocka, generalnog direktora Donut Kinga, neki proizvođači koriste jabučnu pastu ili umak kao osnovni sastojak za svoju marmeladu od malina.
"Zbog svoje prirodne slatkoće i glatke teksture bez koštica ili sjemenki, jabučni umak je idealan za stvaranje konzistencije nalik marmeladi," objašnjava Badcock.
Ova metoda nudi praktičnost i poboljšava iskustvo uživanja u krafni. "Puno potrošača preferira glatke teksture u hrani jer im to pruža poznatiji i ugodniji doživljaj. Sjemenke i male koštice često zapnu među zubima, što mnogima nije ugodno," dodao je.
Je li okus isti?
Unatoč činjenici da baza dolazi od jabuke, pekari koriste arome i boje kako bi postigli prepoznatljivi okus maline ili jagode. Za većinu potrošača, razlika u okusu je gotovo neprimjetna, no saznanje da krafna zapravo ne sadrži bobice moglo bi promijeniti percepciju o toj slastici.
Ovo otkriće podsjeća na još jednu poznatu zamjenu u prehrambenoj industriji: ocat iz restorana s ribom i krumpirićima. Prema YouTuberu Tomu Scottu, mnogi britanski riblji restorani koriste zamjenski proizvod, poznat kao non-brewed condiment (nefermentirani začin), umjesto pravog octa.
Ovaj zamjenski proizvod sadrži vodu, octenu kiselinu i razne arome, a izgleda i okusom podsjeća na pravi ocat. Iako razlika u okusu postoji, zamjenski ocat je jeftiniji, brže se proizvodi i dolazi u koncentriranim oblicima, što ga čini praktičnijim za restorane.
Koliko su ove promjene važne?
Iako su jabuka u marmeladi i zamjena za ocat iznenađenja za mnoge, takve su prakse često vođene praktičnošću, ekonomičnošću i preferencijama potrošača. Bez obzira na to, za ljubitelje autentičnih okusa, ove spoznaje mogu potaknuti želju za čitanjem deklaracija ili odabirom proizvoda koji nude tradicionalne sastojke.
Sljedeći put kada posegnete za krafnom s marmeladom, možda ćete osjetiti ne samo slatkoću voća, već i istinu skrivenu u svakoj zalogaju.