Profesionalni kuhari otkrili kako pripremiti najsočniju i najfiniju puricu: Svi su rekli istu stvar

Međutim, priprema sočne i mekane purice može biti pravi izazov – meso lako postaje suho i bez okusa ako se ne kuha pravilno. Stručnjaci i kuhari iz Velike Britanije otkrivaju trikove koji garantiraju da vaša purica bude sočna, aromatična i prava zvijezda blagdanskog stola.
Zašto purica gubi na popularnosti
Jedan od glavnih problema kod pripreme purice je njena sklonost isušivanju. Nepravilno kuhanje ili predugo pečenje može meso učiniti prhkim i bez okusa.
Salamurenje: tajna sočne purice
Većina kuhara ističe salamurenje kao ključnu tehniku:
Mokro salamurenje: purica se namoči u slanu otopinu s dodacima poput piva, soka od brusnice, začina ili šećera, od 12 do 48 sati.
Suho salamurenje: meso se trlja mješavinom soli, češnjaka, začinskog bilja i začina te ostavlja otkriveno u hladnjaku preko noći. Ova metoda štedi prostor i daje hrskavu kožicu.
Elliot Day, suosnivač FieldGoodsa, tvrdi da je salamurenje "sigurna tradicija" naslijeđena iz američke obitelji njegove majke. Robert Manea preporučuje mariniranje purećeg batka preko noći u mješavini soka od brusnice, naranče, javorovog sirupa i začina, čime se mesu dodaje blagdanski okus i sočnost.

Maslac i aromatično punjenje
Anthony Ekizian, kulinarski direktor grupe Gaucho, savjetuje suhu salamuru i premazivanje maslacem s češnjakom i svježim začinskim biljem ispod kože. Ovo održava meso sočnim i aromatičnim tijekom pečenja. Judy Joo dodaje da dvostruki sloj pamučnog muslina natopljenog maslacem i začinima čini kožicu brončanom i hrskavom, dok meso ostaje mekano.
Jedan od najvažnijih trikova je odvajanje bijelog i tamnog mesa tijekom pečenja. Kruna (bijelo meso prsa) i bataci kuhaju se različitom brzinom, pa njihovo odvajanje sprječava sušenje prsa. Kuhari poput Marka Hartstonea i Johna Burton-Racea preporučuju rezanje bataka, dodavanje nadjeva i rolanje, kako bi meso bilo jednako pečeno i sočno, piše Express.

Savjeti za savršenu puricu
Salamurajte puricu 12–48 sati za maksimalnu vlagu i okus
Koristite aromatične začine: lovor, timijan, ružmarin, koricu citrusa, bobice borovice
Maslac ispod kože održava meso sočnim
Odvojite krunu i batake tijekom pečenja
Nadjev pripremite odvojeno i dodajte ga pred kraj
Hrvati su nepravedno zapostavili ovo čudesno povrće: Jako je važno kako ga pripremate
Uz ove trikove, priprema blagdanske purice postaje znatno jednostavnija i pouzdanija. Salamurenje, pažljivo punjenje maslacem i odvajanje mesa ključni su koraci za sočno, aromatično i savršeno pečeno jelo koje će oduševiti cijelu obitelj.